Vláda snížila exprezidentskou rentu o 20 tisíc

Prezident republiky by měl po odchodu z čela státu pobírat doživotní plat 50.000 korun měsíčně. Stejnou částku by měl dostávat na úhradu kanceláře a mzdy pro svého asistenta. Předpokládá to návrh zákona, který včera večer schválila vláda. Navrhovaná částka je o 20 tisíc nižší, než první návrh, který neprošel sněmovnou.

Někdejší hlava státu má mít podle vlády nárok i na služební auto. Nová verze zákona ale nepočítá s ochrankou. Předlohu ministra spravedlnosti a vicepremiéra Pavla Rychetského vláda schválila beze změn.

Bývalý prezident Václav Havel po letošním odchodu z Pražského hradu žádné výsady nemá. Kancelář, automobil či mzdy svých spolupracovníků platí z vlastních zdrojů. Například za kancelář v pražské Voršilské ulici platí Havel podle informací ČTK měsíčně asi 50.000 korun. S telefonními poplatky, poplatky za internet, poštovným, platy dvou zaměstnanců a dalšími náklady stojí provoz exprezidentovy kanceláře přibližně 150.000 korun měsíčně. Ve světě přitom bývá poměrně obvyklé, že stát se o své prezidenty stará i po skončení jejich mandátu. Vláda se proto snažila už jednou zákon o zajištění bývalého prezidenta prosadit v parlamentu, poslanci ho ale koncem února smetli ze stolu.

Poslanci: nelíbila se nám štědrost ani Havel

Někteří z nich připustili, že zákon neprošel kvůli tomu, že první, na koho by se vztahoval, by byl právě Havel. Nelíbila se jim ovšem ani štědrost, s jakou stát k bývalému prezidentovi přistupoval.

Podle tehdejšího návrhu měla doživotní rentu tvořit zdanitelná mzda ve výši necelých 70.000 korun a paušál 46.500 na výdaje. Bývalý prezident měl mít také doživotně nárok na úhradu nájmu kanceláře, a to až do výše 40.000 korun měsíčně, možnost využívat doživotně služební auto a po dobu pěti let po skončení mandátu i policejní ochranku. Nový návrh počítá s měsíční rentou ve výši 50.000 korun plus 30.000 na nájemné a 20.000 na plat asistenta. Někteří opoziční politici již dali najevo, že i tato verze přiznává bývalé hlavě státu příliš velké výsady. Jiní zase namítají, že by exprezident jako velmi známá osobnost měl mít navždy právo na ochranku.

(iln), LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika