Česko v unii utrácí za ztrátové podniky nejvíce

Nelichotivý primát si vysloužila Česká republika ve zprávě evropského komisaře pro hospodářskou soutěž Maria Montiho. Podle ní deset nových zemí Evropské unie prudce zvýšily v letech těsně před vstupem státní pomoc firmám v potížích. Největším "hříšníkem" v tomto směru byla Česká republika, píše britský list Financial Times.

Nové země v posledních letech poskytovaly v průměru více než trojnásobek subvencí v poměru k velikosti ekonomiky než dosavadní členové. Česká vláda přitom dávala na subvence podnikům podle EU přes sedminásobek toho, co staré země. To by v českém rozpočtu znamenalo roční výdaj téměř tři procenta HDP, tedy asi 70 miliard korun ročně. To je více, než činí například výdaje na obranu země.

České ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že neposkytuje podnikům žádnou podporu, která by byla v rozporu s předpisy Evropské komise. "Podpora malým a středním podnikům, vědy a výzkumu, investiční pobídky, stejně jako programy strukturálních fondů, všechny odpovídají standardním pravidlům a podléhají notifikačním povinnostem EK," uvedl mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

reklama V hutnictví je podpora podle něj komisí schválená, sledovaná a průběžně hodnocená. Státní subvence navíc podle Mravinace sleduje antimonopolní úřad. "Bez jeho souhlasu není na tomto poli možný jakýkoli krok," doplnil.

Komisař zveřejní první přehled státní pomoci v rozšířené EU v úterý v Evropském parlamentu. Monti udělal z potírání nelegální státní pomoci jeden z hlavních rysů svého pětiletého funkčního období. Státní pomoc je podle něho jednou z největších překážek zvýšení konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, protože udržuje při životě špatné podniky a neperspektivní odvětví na úkor dynamických a životaschopných firem.

Monti zjistil, že desítka nových zemí EU vydala v roce 2000 na státní pomoc jen čtyři miliardy eur (126 miliard korun), loni to však bylo již téměř osm miliard eur. Průměrné roční subvence zde představovaly ve sledovaném období 1,42 procenta HDP proti 0,39 procenta u starých členů EU. Nejméně subvencuje Estonsko s průměrem 0,11 procenta HDP.

LIDOVKY

obsah | Česká republika