Gašparovič v Praze popřál Čechům klidné volby

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií (vpravo) přijal 31. května na Pražském hradě slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče s manželkou Silvií, který přiletěl na krátkou návštěvu Prahy.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič zavítal do Prahy na krátkou návštěvu. Hlava samostatného Slovenska si pohovořila se svým českým protějškem Václavem Klausem. Gašparovič krátce glosoval předvolební kampaně v obou zemích bývalé federace, Čechům popřál šťastnou ruku.

Slovenský prezident však odmítl sdělit, kdo s českých politických stran je mu nejbližší. "Měla by to být vláda, která bude pracovat ve prospěch lidí. Nic jiného nemohu říct. Měla by také vydržet celé čtyři roky," řekl Gašparovič novinářům.

Komentovat nechtěl ani stávající napjatou situaci na české politické scéně. "Já se víc soustředím na tu naši. Ale je to jako před každými volbami, v každém státě. Každý hledá svoji pozici, chce získat co nejvíce voličů."

Gašparovič již dříve uvedl, že by byl rád, kdyby ve slovenských volbách uspělo Hnutí za demokracii (HZD), které založil po své rozepři s expremiérem Vladimírem Mečiarem. Tuto stranu bude také volit, řekl v Praze.

Odpoledne se Gašparovič setkal v Praze se slovenskými krajany. Večer zamíří oba prezidentské páry do Obecního domu, kde se v rámci hudebního festivalu Pražské jaro koná koncert Slovenské filharmonie.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika