Čeští Němci se asi dočkají gesta

Česká vláda se chystá napravit křivdy napáchané na českých Němcích, kteří nebyli po druhé světové válce odsunuti. Sudetských Němců, kteří žijí v zahraničí, se to týkat nemá. Konkrétní návrh připravil vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Vláda by se jím měla zabývat na některé z nejbližších schůzí.

Mezi tyto křivdy patří například neuznání kvalifikace, kterou dotyčný získal za nacistů na německých školách. České poválečné úřady Němcům rovněž neoprávněně snížily platy. "To znamená, že dnes mají o to nižší důchod," říká tajemník Shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Martin Dzingel. Kromě toho byli nasazováni na nucené práce například při žních či byli násilně rozptýleni po tehdejším Československu.

"Do budoucna bychom jim mohli například dorovnat důchod nebo najít formu nějakého jiného finančního odškodnění. Zejména pro lidi, kteří byli nuceně nasazováni na práce po válce," říká Mareš. Podle něj se už nyní proti záměru postavili komunisté.

Pokud Mareš s návrhem ve vládě uspěje, kabinet by měl jemu a ministrům financí, spravedlnosti a práce a sociálních věcí uložit, aby do konce října připravili scénář konkrétních kroků. "Například navrhuji, aby ministerstvo práce zjistilo, jak se křivdy odrazily na důchodech českých Němců a jak to napravit," řekl Mareš. Dosud se politici k humanitárnímu gestu vůči neodsunutým českým Němcům stavěli velmi rezervovaně - často v obavě, že by tím mohli odradit voliče. S předložením návrhu se také raději počkalo až na dobu po evropském referendu.

Uspěje Mareš?

Otázkou nicméně zůstává, zda Mareš své představy prosadí. Podle něj bude muset některá opatření schvalovat sněmovna. "Jednotně proti jsou komunisté," říká Mareš, kterého prý předseda KSČM Miroslav Grebeníček v písemné interpelaci obvinil, že porušuje některé mezinárodní smlouvy a že "jedná v rozporu s vůlí lidu". Ale i místopředseda ODS Jan Zahradil označil za nevhodné, aby německá menšina dostala odškodnění, byť symbolické. "Je to všechno otevírání dveří požadavkům sudetských Němců. Jakmile ty dveře trošku pootevřete, druhá strana začne o to více tlačit," prohlásil Zahradil v nedělní Sedmičce televize Nova.

Pro české Němce by to však byla důležitá náprava křivd. "Usilujeme o to už léta. Posílali jsme petice, až doteď se však zdálo vše marné," říká tajemník Shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Martin Dzingel.

Němců zde žijí desítky tisíc

Zatím není zcela jasné, kolika lidí by se případné humanitární gesto mohlo týkat. Shromáždění má v současné době sedm a půl tisíce členů. Při sčítání lidu v roce 2001 se k německé národnosti přihlásilo 38 tisíc lidí, dalších 12 tisíc pak uvedlo jako svůj mateřský jazyk němčinu.

JOHANNA GROHOVÁ, LUKÁŠ DOLANSKÝ, MF DNES

obsah | Česká republika