Nad mraky s českým gripenem

pondělí z letiště ve švédském Linköpingu vzlét první bojový letoun Gripen s výsostnými znaky České republiky. Ve středu o tom informovalo tiskové oddělení Armády České republiky. V kokpitu seděl testovací pilot společnosti Saab. Letoun nyní čekají další pozemní a letecké testy, při kterých se ověří plná funkčnost systémů.

Česká republika bude první zemí NATO, která začne používat bojové letouny Gripen čtvrté generace - české letectvo totiž obdrží nejnovější verze C a D, které jsou kompatibilní s leteckými systémy NATO.

Letouny Gripen jsou vybaveny barevnými displeji v kokpitu i zatahovací sondou pro tankování paliva ze vzduchu. Multifunkční bojové letouny budou do České republiky dodány v době od dubna do srpna roku 2005. Toto je první ze čtrnácti bojových letounů (12 jednosedadlových, 2 dvojsedadlové), které si Česká republika pronajme na dobu deseti let za podmínek stanovených ve smlouvě uzavřené v červnu letošního roku mezi českými a švédskými úřady. Výroba třinácti dalších letounů pokračuje v továrně koncernu Saab v Linköpingu. Čeští piloti a technici už nastoupili na školení ve Švédsku. Čtyřicet techniků českého letectva v současné době absolvuje výcvik ve školícím středisku švédské armády pro aerotechniky nedaleko města Halmstad a dva čeští piloti jsou od srpna na školení u 7. perutě švédského letectva v městě Stenäs.

NOVINKY

obsah | Česká republika