Stanislav Gross se omluvil občanům

Premiér Stanislav Gross se v České televizi v sobotu večer omluvil občanům České republiky za svá vyjádření ohledně majetkových poměrů své rodiny, která vyvolala politické šarvátky. Zopakoval, že jeho žena přestane podnikat. Dopoledne se omluvil na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD svým spolustraníkům. Ti mu dali důvěru, aby zůstal ve funkci.

"Chtěl bych se vám omluvit za vysvětlování svých osobních záležitostí, která mohla v některých případech působit zmatečně. Musím se přiznat, že jsem necítil zprvu ochotu vysvětlovat záležitosti, které jsem zprvu považoval za soukromé. Za toto se omlouvám a omlouvám se i za to, že sem tím zavdal příčinu k politickým půtkám a šarvátkám, které sice byly možná zneužity, ale prvotní příčina byla v tomto mém přístupu," uvedl Gross v televizi.

Premiér se také zavázal v nejbližší době parlamentu předložit návrh zákona, který by "maximálně zprůhlednil" záležitosti kolem majetkových poměrů vysokých funkcionářů a politiků. "Některé otázky znehodnocují naši demokracii a je zapotřebí vytvořit mechanismy, které by tomuto bránily," uvedl premiér.

Komunisty Gross nepřesvědčil

Večerní vystoupení nepřesvědčilo komunisty. Ti zpochybnili názor sociálních demokratů, že vládní krize skončila. Podle předsedy poslanecké frakce KSČM Pavla Kováčika žádném případě vládní krize nekončí, protože premiér neřekl nic konkrétního a navíc působil nejistě: "Nesdělil, co myslí novou společenskou smlouvou a ani nevysvětlil své varování před čachry." Kováčik míní, že kromě zákona o střetu zájmů by mělo být přijato i majetkové přiznání. Dopoledne byli komunisté zdrženlivější. Místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše rozhodnutí ČSSD dát Grossovi důvěru nepřekvapilo: "Gross je vnímán jako osoba, která je svorníkem ČSSD."

Napjatý smír s lidovci

Napětí mezi sociálními demokraty a lidovci trvá, i když čtvrteční dohoda otupila jeho ostří. Podle předsedy koaliční KDU-ČSL Miroslava Kalouska není dopolední rozhodnutí ČSSD překvapivé a není ani v rozporu se čtvrteční koaliční dohodou. Označil je vnitřní záležitost sociální demokracie a zopakoval, že lidovci dali ČSSD do velikonočního sjezdu čas na to, aby problém vyřešila. "My budeme jednat o obnovení důvěry," řekl.

Šéf lidovců Kalousek nesouhlasil s názorem Grosse, že neprojevuje dostatečnou snahu udržet společný kabinet. "U nás je veliká snaha, ale koalice je společná." Gross by si v situaci, ve které se nachází, měl podle něj dávat pozor také na výroky ke společné vládě. Reagoval tak na premiérův návrh provést revizi plnění programových úkolů vlády a podle nich hodnotit, kdo z ministrů se příliš věnuje politice a málo práci, za kterou je placen. Jako příklad uvedl stavbu dálnice D 47, která spadá do agendy ministra dopravy a místopředsedy KDU- ČSL Milana Šimonovského. Ten tvrdě požadoval odstoupení Grosse.

Výsledek jednání ČSSD naopak uvítal předseda nejmenší vládní strany US-DEU Pavel Němec: "Je to pozitivní signál pro stabilitu současné koalice, od počátku jsme respektovali vůli ČSSD k řešení a v naději očekáváme deklarovanou omluvu (premiéra Grosse)."

Pohled ODS

Místopředseda opoziční ODS Petr Nečas míní, že ČSSD neměla příliš na výběr: "Sociální demokracie usoudila, že ji nic jiného nezbývá, než se držet Stanislava Grosse." Dále uvedl, že rozhodnutí ČSSD nic nemění na tom, že důvěra ve vládu je otřesena: "Já si nedovedu představit, že by se (koalice) zatvářila, že se nic neděje, a jede se dál." Hlavní příčina krize - nejasnosti kolem Grossova majetku - podle něj přetrvává. Nečas proto očekává, že kabinet požádá sněmovnu o důvěru.

Prezident republiky Václav Klaus se zatím nevyjádřil, protože je na cestě do USA. Již dříve ale řekl, že pro zemi by nejlepším řešením vládní krize byly předčasné volby. Dočasný koaliční smír, který byl nastolen ve čtvrtek, ho zklamal.

JITKA GÖTZOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika