Šampionát mimo Prahu, nebo mimo Česko

Hokejový šampionát se v roce 2004 v nové pražské hale hrát nebude. Sazka ve středu nezískala od vlády příslib státní záruky na šestimiliardový úvěr, kterým ředitel Sazky Aleš Hušák včasné dokončení stavby podmiňoval.

Ve čtvrtek odpoledne se sešli členové představenstva Sazky, aby jednali o dalším postupu. Zatím však není jasné, na čem se manažeři Sazky dohodli.

Mezitím se už o pořadatelství haly začala hlásit města disponující hokejovými halami. K už dříve zmiňovaným Pardubicím včera přibyla Ostrava. Náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) včera dokonce prohlásil, že by Ostrava uměla uspořádat celý šampionát. Hokejový svaz si však ve středu večer stanovil podmínku, že aspoň část hokejového mistrovství světa se z komerčních důvodů musí uskutečnit v Praze. Ministryně školství Petra Buzková včera zopakovala, že je připravena hledat způsob, jak šampionát v Česku uspořádat.

Tři nejpravděpodobnější scénáře, podle nichž mohou hokejoví funkcionáři uspořádat mistrovství světa 2004

Češi o šampionát přijdou

PRAVDĚPODOBNOST: 50 %

Dnes se tato varianta jeví jako nejpravděpodobnější. Český svaz ledního hokeje má na vyřešení krize jen o něco víc než měsíc. 19. a 20. b ř e z n a se v Curychu sejde rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Ta sice nemůže rozhodnout o odebrání pořadatelství České republice, je však možné, že pokud se krizová situace rychle nevyřeší, čeští zástupci sami přijedou s tím, že se šampionátu vzdávají.

Hokejová federace by pak mohla předběžně v zákulisí pověřit přípravami na mistrovství světa 2004 jednu ze tří zemí, které o něj projevily zájem (Německo, Švédsko, Rusko). Největším favoritemmezi nimi je Německo. V červnu by pak tyto kroky oficiálně posvětil kongres IIHF. Varianta, že by si Česká republika vyměnila pořadatelství s Rakouskem, které má hostit MS 2005, je velmi nepravděpodobná. ˝V Rakousku probíhá nákladná rekonstrukce hal, nepřichází to v úvahu,˝ řekl jasně předseda IIHF René Fasel.

Bude se hrát mimo Prahu

PRAVDĚPODOBNOST: 35 %

Předseda IIHF Fasel se sice nechal slyšet, že si variantu s pořadatelskými městy Pardubicemi a Ostravou dokáže představit, český hok e j o v ý svaz ji však zásadně odmítá. ˝Mistrovství mimo Prahu by bylo prodělečné,˝ shodli se ve středu jeho činovníci. Jejich logika je jasná. Hlavním a klíčovým příjmem pořadatelské země z mistrovství světa je zisk ze vstupného na zápasy. Hokejový svaz kalkuloval, že pro fanoušky budou lákadlem nejen sama utkání, ale také nová hala, kterou si bude chtít každý na vlastní oči prohlédnout.

Předpokládaná průměrná cena vstupenek na atraktivnější zápasy se tak pohybovala podle k u l o á r ních informací kolem 1500 korun. Cena vstupenek do pardubické haly by však zřejmě nemohla být tak vysoká, navíc její kapacita je ve srovnání s plánovanou pražskou halou jen poloviční. Neúměrně by vzrostly i náklady na přepravu VIP hostů, kteří by museli být ubytováni v Praze, neboť v Pardubicích není dost luxusních hotelových pokojů.

MS se odehraje v metropoli

PRAVDĚPODOBNOST: 15 %

K dnešnímu dni se zdá velmi nepravděpodobné, že by se Sazce podařilo vyřešit komplikace s financováním haly, a podle všeho ji do mistr ov s t v í světa nestihne postavit. Českému hokejovému svazu tak zbývá jen velmi malý manévrovací prostor.

Jednou z možností zůstává plán, podle kterého by se šampionát mohl konat v T-Mobile Areně v pražských Holešovicích. Čtyřicet let stará budova by však musela projít dosti nákladnou a velmi rychlou rekonstrukcí. Hala navíc patří městu Praze a radnice si prý v současné situaci neumí představit, že by do opravy vložila peníze z rozpočtu metropole. Také IIHF se již dříve vyjádřila, že takové polovičaté řešení je pro ni nepřijatelné. Posledním záchytným bodem může být obnovení spolupráce se společností, která chce postavit víceúčelovou halu na Hagiboru. Ta se včera nechala slyšet, že má vypracovaný krizový scénář, podle kterého by se stavba mohla stihnout do začátku šampionátu na jaře 2004.

Kde by se mohlo hrát Mistrovství světa v ledním hokeji 2004

Aréna Pardubice

kapacita: 9200 diváků
výhody: kvalitní sportovní zázemí, nejmodernější hokejová hala v ČR
nevýhody: nedostatečné možnosti ubytování v okolí, menší kapacita hlediště

T-Mobile Arena Praha

kapacita: 14 660 diváků
výhody: atraktivní lokalita v hlavním městě, dostatečné ubytovací kapacity v okolí
nevýhody: hala z roku 1962 je zastaralá a nemá dostačující sportovní zázemí

Palác kultury a sportu Vítkovice

kapacita: 9600 diváků
výhody: kvalitní zázemí, dostatečné ubytovací kapacity v okolí, vhodná jako druhá hala pro MS
nevýhody: menší kapacita hlediště, nepříliš atraktivní lokalita

Země, které projevily zájem uspořádat MS 2004 místo Česka

Německo

Poslední šampionát v roce 2001 měl v Německu velký úspěch. Po olympiádě v Salt Lake City a senzačním postupu Německa do čtvrtfinále je popularita hokeje v zemi na vzestupu. Ekonomicky silné Německo je favoritem této trojice.

Švédsko

Země hostila MS již loni, šampionát navíc neměl velký divácký úspěch. Švédsko však disponuje kvalitními hokejovými halami a moderní stockholmská aréna Globen, ve které se loni nehrálo, může být lákadlem.

Rusko

Velká neznámá. Rusko má velký potenciál, po zkušenostech s Českou republikou však bude chtít Mezinárodní hokejová federace zřejmě vsadit na jistotu, a nebude riskovat. Rusko se navíc nevyhnulo problémům ani při pořádání MS 2000.

(jj, jap), LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika