Havel dostal cenu za porozumění mezi národy

Exprezident Václav Havel převzal v německém Pasově cenu za porozumění mezi národy Lidé v Evropě. Ocenění dostala také bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová.

Cena je určena osobnostem, které významným způsobem přispěly k rozvoji demokracie, dodržování lidských práv a porozumění mezi národy. Prvním laureátem tohoto ocenění se stal loni bývalý izraelský premiér a nositel Nobelovy ceny za mír Šimon Peres.

Pražská rodačka Albrightová v Pasově v diskusi na téma Ochrana lidských práv - klíč ke světovému míru a svobodě vyzdvihla zvláštní úlohu USA v mezinárodní kontrole dodržování lidských práv.

Zdůraznila však, že ani největší světová velmoc nemá v této oblasti právo na výjimky a musí se bezvýhradně podřídit nařízení Rady OSN pro lidská práva ohledně zákazu mučení zajatců. Bývalá šéfka diplomacie USA se tím dotkla sporů ohledně amerických způsobů vyslýchání cizinců podezřelých z terorismu.

Spisovatel a někdejší disident Havel zase hovořil o potřebě trpělivosti a určité shovívavosti s vývojem demokracie v zemích bývalého východního bloku, odkud eventuálně mohou znít určité tóny "nacionalisticky a populisticky." Tyto tendence však nemohou demokratické vztahy změnit či ohrozit, prohlásil Havel. Současně vyzval k solidaritě s národy, u kterých jsou lidská práva ještě stále pošlapávána.

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell řekl, že Evropská unie a její rozšiřování o země bývalého východního bloku znamenají velký krok pro rozvoj demokracie a lidských práv. Jejich ochrana podle něj patří k nejvýznamnějším bodům zahraniční politiky EU.

Společnost Verlagsgruppe Passau se svými 24 deníky, 20 týdeníky a pěti televizními magazíny vycházejícími ve 3,3 milionu exemplářů v Německu, Česku, Polsku a na Slovensku patří k největším vydavatelům regionálních periodik v Evropě.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika