Havel vysvětlil studentům, proč nezakázal komunisty

V první chvíli to vypadalo, že se studenti nevejdou ani do největší posluchárny pražské právnické fakulty. V pondělí tam totiž přišel "přednášet" exprezident Václav Havel. Tisíc lidí v sále ho přivítalo bouřlivým potleskem vestoje.

Přestože beseda byla načasována k výročí 17. listopadu, na toto datum paradoxně vůbec nepřišla řeč. Místo toho studenty zajímal Havlův názor na nepokoje ve Francii, na vstup Turecka do EU či výběr ústavních soudců. A ačkoli opustil úřad už více než před dvěma roky, studenti ho oslovovali "pane prezidente".

Když Havel přišel, působil v první chvíli vážně, ale rychle pookřál, zvláště když chvíli zápasil s mikrofonem poté, co nebyl slyšet. Na každou otázku odpovídal zeširoka a dlouho.

Jako první dorazil k Havlovi dotaz: Jaký byl důvod, že jste v roce 1990 nepostavil KSČ mimo zákon? A nelitujete nyní, že se tak nestalo?

"Komunistická strana všude v postkomunistických zemích dostala šanci se transformovat. Je pravda, že když té šance nevyužila, možná měl být vyvozen jakýsi důsledek. Ve společnosti ale nebyla vůle k takovému kroku," odpověděl Havel.

Občas zazněl v sále smích. Třeba když Václav Havel líčil, jak se obrátil na Ústavní soud s podnětem proti návrhu volebního zákona z dob opoziční smlouvy.

"Přišel jsem před Ústavní soud jako představitel žalující strany, přitom já byl spíše před soudem zvyklý stát jako obžalovaný," poznamenal Havel.

Bývalý prezident se nevyhnul ani otázce, kterou moderátor označil za "povinnou", tedy zda právě něco píše. "Skutečně něco píšu. Je to knížka a rád bych ji brzy dopsal. Mám v hlavě i námět na divadelní hru, kterou budu psát potom, víc ze mě nevypáčíte ani slovo," řekl Havel studentům.

V průběhu večera také studenti doručili k pultíku Havlovi výzvu, aby začal na akademické půdě učit. Beseda skončila dalším dlouhým potleskem. Havel dostal pár výtisků studentského časopisu a zamával na rozloučenou.

"Byl to velmi milý pán. Líbilo se mi, jak pohotově odpovídal. Choval se stejně jako v televizi," zhodnotil Havla student druhého ročníku práv Jakub Kocmánek.

JAKUB POKORNÝ

obsah | Česká republika