Na mistrovství světa si zahrají i čeští házenkáři

Čeští házenkáři budou hrát na světovém šampionátu, který se koná v lednu příštího roku v Tunisku. V odvetě play off dokázali v Brně smazat sedmibrankové manko v prvního souboje v Portugalsku a zvítězili 33:25. Rozhodující měrou se o to zasloužil Jan Filip, který konto Portugalců zatížil nevídanými sedmnácti brankami.

V bouřlivé atmosféře brněnské městské haly čekal na domácí tým přetěžký úkol. Do soupeře se svěřenci trenéra Trtíka pustili sice s obrovským odhodláním, jejich snahu však v prvních minutách svazovala nervozita. Dvě Coelhovy přesné střely a Matosův gól znamenaly, že Portugalsko se rychle ujalo vedení 3:1. Do tempa se však záhy dostala také defenziva. Vysunutá a velice pohyblivá obrana domácího celku nutila protivníka k chybám či k ukvapené střelbě a několik dobrých zákroků brankáře Galii pomohlo házenkářům získat potřebný klid.

Dost starostí nadělal portugalské obraně Brůna, který v prvním zápase v Caminhu nehrál, na soupeře platila i zkušenost Šumy, jehož nečekané střely byly vždy velice nebezpečné. V osmé minutě vyrovnal Kubeš na 4:4, a to byl signál k obratu. Výrazně k němu zavelel hlavně jeden z nejlepších střelců německé bundesligy Filip z Nordhornu. V deváté minutě poprvé strhl vedení na domácí stranu a i v dalším průběhu byl téměř k neudržení. Hosté byli zaskočení a svěřenci trenéra Trtíka se naopak dostávali do varu. Hlavně zásluhou Filipových branek se v 19. minutě posunulo skóre na 10:5, pak ale rozjetý český celek přibrzdili norští rozhodčí. Trojnásobného vyloučení domácích házenkářů využili Portugalci ke snížení a v 25. minutě to bylo jen 12:10. Další branky Šumy, Jíchy a už sedmá Filipova trefa znamenaly před odchodem do kabin slibný čtyřbrankový náskok.

I po přestávce pokračoval český celek v nadšeném výkonu, který ale proti prvnímu duelu podložil i velmi kvalitní obranou. Skvěle propracovaná defenziva byla základem rychlých protiútoků a v nich zářil Filip, s nímž si Portugalci vůbec nevěděli rady. Skvělí ale byli i brněnští diváci, kteří reprezentanty hnali svými hlasivkami a bubny k vytouženému cíli.

V 39. minutě domácí celek smazal sedmibrankové manko z prvního utkání, ale Portugalci se ani poté nevzdali. Jenže na rozjetý český tým dnes nestačili. Důležité góly dokázali přidat Nocar, Radčenko, Jícha i Hrubý, a když pět minut před koncem vedli domácí o devět gólů, hala bouřila nadšením. Až do konce zápasu se pak oba celky ve skórování střídaly, což Čechům stačilo k výhře o osm gólů a k nečekanému postupu do Tuniska.

LIDOVKY

obsah | Česká republika