Hoffmann bude propuštěn z vězení

Nejstarší český vězeň, osmdesátiletý Karel Hoffmann, bude propuštěn z vězení. V pátek o tom rozhodl Městský soud v Praze. Návrh na Hoffmannovo propuštění byl ve čtvrtek odeslán soudu na základě rozhodnutí vězeňských lékařů.

"Pan Hoffmann trpí chronickým onemocněním, které je v jeho věku běžné, ale právě toto jeho onemocnění i jeho stáří vylučují, aby mohl pobývat ve vězení," informovala již ve čtvrtek mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Michaela Hájková.

Bližší informace o Hoffmannově zdravotním stavu však mluvčí odmítla poskytnout s tím, že jí to zákon o zdraví lidu neumožňuje. Podobných návrhů, aby byl odsouzenému trest vězení odpuštěn kvůli jeho zdravotnímu stavu, podává vězeňská služba zhruba deset do roka.

Odsouzen za sabotáž

Hoffmann byl odsouzen za to, že 21. srpna 1968 kolem druhé hodiny ráno nařídil vypnutí rozhlasových vysílačů, a to právě ve chvíli, kdy rozhlas začal vysílat prohlášení předsednictva ÚV KSČ odsuzující invazi. Jde o jediného politika, nad kterým soudy vyřkly v souvislosti s invazí verdikt vinen. Hoffmann do pankráckého vězení nastoupil 9. srpna, nyní je ve svých osmdesáti letech nejstarším vězněm v České republice.

NOVINKY

obsah | Česká republika