Český vědec přišel na lék proti žloutence

Český vědec Antonín Holý, který loni vynalezl lék proti AIDS ve čtvrtek zveřejnil svůj další objev. Vynalezl účinnou látku, která se stala základem nového amerického léku proti žloutence typu B. Lék s obchodním názvem Hepsera byl vyroben, odzkoušen a schválen v USA letos 20. září. Očekává se, že pomůže milionům nemocných. V ČR zatím dostupný není.

Účinnou látku léku adefovir jsme objevili již v roce 1986," řekl novinářům ve čtvrtek doktor Holý. Dodal, že šestnáct let trval další vývoj na němž Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd spolupracoval s Katolickou universitou v Leuvenu, s belgickým virologem, profesorem De Clercqemem a s americkou farmaceutickou společností Gilead Sciences z Kalifornie.

Žloutenkou typu B je na světě infikováno 300 miliónů lidí, hlavně v jihovýchodní Asii. V USA je přes milión případů chronické hepatitidy. V ČR podle Holého žije několik set pacientů s touto diagnózou. Látka adefovir, kterou vynalezl, byla sice původně zamýšlena také proti AIDS, ale zkoušky ukázaly, že právě na žloutenku typu B je vynikající. Z ní pak byl vyvinut i lék.

Vývoj léku stojí až 800 mil. dolarů

Drtivá většina objevů doktora Holého byla prodána do USA. Tam se teprve z objevu vyvíjí, ověřuje a pak vyrábí lék. "Trvá to až deset let a stojí 500 až 800 miliónů dolarů. Na to naše republika nemá," řekl doktor Holý Právu. Jeho kolektiv hledá další látky, které by mohly být účinné i na zhoubné nádory, leukémii, parazity a virové choroby. Právě těch je tolik - od chřipky, přes klíšťovou encefalitidu až k pravým neštovicím - že ohrožují lidstvo víc, než si umíme vůbec představit a souvisí s bioterorismem.

Hepatitida B se přenáší krví a sexuálním stykem a je až stokrát infekčnější než HIV. K nákaze může dojít i poraněním o odhozenou injekční jehlu narkomana.

"Všem těmto lidem by mohl lék pomoci. Nenahrazuje očkování proti žloutence B, ale bere se po té, co člověk touto žloutenkou onemocní. Lék není toxický a užívá se denně jen jedna tableta," říká doktor Holý.

VÁCLAV PERGL, FLASHNEWS

obsah | Česká republika