Do hrobky Karla IV. nahlédla kamera

Archeologové v červnu oznámili, že na Pražském hradě objevili původní hrobku Karla IV. a jeho manželek. Místo panovníkova hrobu bylo dlouho tajemstvím.

Odborníci předpokládali, že bude někde před hlavním oltářem Svatovítského chrámu. Na stopu královské pohřební komory narazila historička umění Jana Maříková, když zkoumala architektonické fragmenty bývalého románského chrámu, na jehož základech dnes stojí gotická katedrála. U hlavního oltáře v podzemí objevila neznámé prostory. Odborníci nechtěli narušit podlahu chrámu, proto vyvrtali malý otvor a spustili do podzemí speciální sondu s reflektorem a kamerou. Na obrazovce pak spatřili dvě komory. V jedné objevili dvě dřevěné schránky s kostmi a zbytky rakví. V druhé komoře je asi pět dřevěných schrán s kostmi.

Kamera ukázala také nápis na východní stěně. Text uvádí, že podzemní prostory prozkoumal už v19. století architekt a restaurátor Josef Mocker, když před 130 lety zpevňoval klenbu pod hlavním oltářem katedrály. Patrně právě on z dvoukomorové hrobky vyzdvihl vše podstatné, co tam nalezl. Pak podzemí důkladně zakryl a celý chór katedrály dostal novou dlažbu. Na původní hrobku se zcela zapomnělo.

JOSEF MATYÁŠ

obsah | Česká republika