Iráčané se učí spravedlnosti na českých soudech

Šestačtyřicet iráckých soudců pobývá nyní na studijním pobytu v České republice. Během dvou týdnů u nás mají v rámci programu Soudnictví v demokratické společnosti proniknout do tajů fungování zákonů a spravedlnosti. Celkem má přijet do ČR dvě stě iráckých soudců.

Iráčané u nás navštěvují přednášky a semináře s tématy např. role soudce v demokracii, soudní nezávislost, soudy a média atd.

Do programu jsou rovněž zařazeny návštěvy soudních institucí v ČR.

Školení realizuje nezisková organizace CEELI Institut (Central European and Eurasian Law Initiative) založená Americkou advokátní komorou v březnu 2000.

Program pro 200 iráckých soudců přitom vznikl za podpory Mezinárodního Konsorcia pro právní pomoc, britské vlády a Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ČR.

Probíhá ve čtyřech etapách vždy po 50 účastnících. První kurz pro 50 Iráčanů se uskutečnil v září 2004, druhý se realizuje od 26.11. do 10.12.2004, další budou pokračovat v roce 2005.

ČR se podílí na hrazení části finančních nákladů studijního programu ve výši 416 tisíc Kč. Podpora je součástí dlouhodobé koncepce české transformační pomoci Iráku, na jejíž realizaci naše vláda v roce 2004 vyčlenila 12 mil. Kč.

NOVINKY

obsah | Česká republika