Zdravé irácké děti odletěly do vlasti

V letištní hale starého ruzyňského letiště v sobotu čekalo na odlet domů osm iráckých dětí a jejich spokojeně se tvářící otcové. Nastoupili do vojenského speciálu, který je dopravil zpět do Iráku. Před několika týdny děti přiletěly do ČR s těžkými srdečními vadami a lékaři z motolské nemocnice jim operací vrátili naději na plnohodnotný život.

V Česku se již léčilo celkem 16 malých iráckých pacientů. Dva z nich se po úspěšných zákrocích vrátili domů již dříve, jeden chlapec odletěl bez operace, kterou bude potřebovat až později. V sobotu se na zpáteční cestu do Iráku vydala čtyři děvčata ve věku dva, pět, sedm a deset let a čtyři chlapci ve věku jedna, sedm, devět a deset let. Potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Pět dětí ještě zůstává v péči českých lékařů. V neděli v poledne přiletí další dva malí Iráčané. Tentokrát je po týdenním pobytu v karanténě převezmou odborníci z Vinohradské nemocnice, kde chlapec a dívka podstoupí operaci popálenin, uvedla mluvčí.

Všech 18 dětí z Iráku se v České republice léčilo či bude léčit díky projektu Medevac III, který zahrnuje rovněž humanitární dodávky léků a zdravotnických potřeb do iráckých nemocnic. Na pobyt a léčbu malých cizinců dosud vyčlenila vláda sedm miliónů korun a ministr vnitra Stanislav Gross věří, že se mu podaří zajistit finance na pokračování úspěšného projektu.

NOVINKY

obsah | Česká republika