Poslanci schválili vyslání vojenských policistů do Iráku

Vládě se ve Sněmovně ve čtvrtek podařilo prosadit vyslání až 150 vojenských policistů do Iráku. Po vzrušené středeční debatě poslanců muselo být jednání přerušeno. Zákonodárci zároveň prodloužili působení českých vojáků v Basře do konce roku 2004. Senátoři návrh hladce schválili ve středu.

Pro vyslání vojenských policistů se vyslovilo 110 ze 147 přítomných zákonodárců. Vládní strany při hlasování podpořili poslanci ODS. Proti pak hlasovalo 35 poslanců - všichni komunisté, tři lidovci a čtyři sociální demokraté. Vyslání vojáků do cizích států je věcí Parlamentu ČR a vlády, prezident návrh na jejich vyslání nepodepisuje. Čeští vojenští policisté budou mimo jiné učit kolegy v Iráku střílet či vyšetřovat dopravní nehody. Policisté, kterým bude šéfovat Jiří Neubauer, velitel vojenské policie z Tábora, byli k odletu připraveni již předminulý pátek. Zdlouhavé projednávání ve Sněmovně však jejich odlet oddálilo. Ministerstvo obrany přitom předpokládalo, že všech 81 příslušníků kontingentu by v jihoirácké Šaíbě, asi 25 kilometrů od Basry, mělo být do 18. prosince.

Náklady na pobyt policistů - 250 mil. korun

Češi by měli dohlížet nad činností irácké policie, cvičit ji na akademii i na policejních stanicích a mají jistit britskou divizi, u které budou čeští vojáci umístěni. "Neměli by hledat ukryté zbraně, vpadávat do domů místních obyvatel nebo rozhánět demonstrace. To nemají v mandátu," prohlásil již dříve náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Vojenští policisté by měli v regionu Basra sloužit celý příští rok. Náklady na jejich pobyt armáda vyčíslila na 250 miliónů korun. "Předpokládáme, že rotace bude tříměsíční, vzhledem k tomu, jak jsou lidé v této oblasti exponováni," uvedl velitel české vojenské policie Oldřich Kubát. Dodal, že budou čtyřikrát rotovat s tím, že možná někteří půjdou dvakrát.

Itálie oplakávala své mrtvé

Ze své mise z Iráku se už nikdy domů nevrátí devatenáct italských policistů. Ti zemřeli během sebevražedného útoku ve městě Násiríja. Až do dvanáctého listopadu, kdy k atentátu došlo, přitom probíhala italská mise bez ztrát a vážnějších komplikací. Případ se stále vyšetřuje.

Celkově v Iráku působí 2700 Italů, především ženistů, specialistů na odminování a 400 policistů - Řím je do Iráku vyslal letos v červnu v rámci operace Antický Babylón.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika