Po skvělém prvním kole skončil skokan Janda třetí

Skokan na lyžích Jakub Janda v druhém závodu Světového poháru v Harrachově potěšil domácí fanoušky třetím místem. Po sobotní čtvrté pozici český reprezentant navnadil příznivce vítězstvím v prvním kole před Jannem Ahonenem z Finska. Lídr seriálu však v druhém kole kontroval pokusem dlouhým 141 metrů a před Jandu se dostal i Nor Roar Ljökelsöy.

Šestadvacetiletému závodníkovi Dukly Frenštát pod Radhoštěm druhý skok tolik nevyšel. Dolétl do vzdálenosti 136,5 metru a za Ahonenem zaostal o více než čtyři body, s Ljökelsöyem prohrál o tři. Všechny tři medailisty dělil od ostatních soupeřů velký bodový rozdíl, čtvrtý Rakušan Martin Höllwarth zaostal za Jandou téměř o patnáct bodů. Sobotní vítěz Adam Malysz dnes skončil až jedenáctý.

Janda si díky třetímu medailovému umístění v sezoně upevnil druhou pozici v celkovém pořadí Světového poháru, kterému s velkým náskokem dominuje Ahonen. Fin se po sobotě oklepal z premiérové porážky v tomto ročníku a před Jandou má náskok už 272 bodů. Na průběžné třetí místo se posunul Ljökelsöy, který na Jandu ztrácí 15 bodů. Poprvé v kariéře dnes Janda vedl v polovině závod Světového poháru, na další prvenství v seriálu ale čeští skokani stále čekají. Zatím posledním českým vítězem byl Jaroslav Sakala v lednu 1994 v Liberci. Janda rovněž promarnil možnost stát se po Aleši Valentovi a Kateřině Neumannové třetím českým lyžařem, jenž by v této sezoně vyhrál závod Světového poháru.

Popáté v šesti závodech frenštátský skokan dosáhl na honorované umístění. Celkem si letos Janda vydělal 31 tisíc švýcarských franků (přes 600 tisíc korun) a je ve finančním žebříčku rovněž druhý za Ahonenem. Ten bezkonkurenčně vede s částkou 112 tisíc franků.

Další dva čeští reprezentanti se v Harrachově do finálové třicítky nevešli. Jan Matura zvládl 122 metrů a obsadil 35. místo, Jana Mazocha zařadilo 120,5 metru na osmatřicátou pozici.

SPORT

obsah | Česká republika