Jaruzelski se omluvil za okupaci Československa

Lidé v České republice si v neděli připomněli 37. výročí vpádu vojsk pěti armád zemí Varšavské smlouvy do Československa. Armády do země vtrhly v noci na 21. srpna 1968. Bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski se Čechům v neděli omluvil, že jeho země se na okupaci podílela.

Jaruzelski to řekl v přímém vstupu v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. V roce 1968 byl ministrem obrany. Bývalý prezident se Čechům omluvil už několikrát.

V neděli řekl, že neměl jinou šanci, než rozkaz ke vstupu vojsk na území ČSSR podepsat. Odmítnutí by znamenalo konec jeho kariéry, jak v armádě, tak v politice, a to tehdy lidsky nezvládl.

Politici: nesmí se zapomenou

Čeští politici se sešli v Praze před budovou Českého rozhlasu. Z jejich projevů zaznělo poselství, že na hříchy minulých generací se nesmí zapomenout, protože pouze jejich neustálým připomínáním se jich generace budoucí mohou vyvarovat. Zejména je nutné střežit svobodu slova.

Právě před budovou rozhlasu na Vinohradské třídě, se v roce 1968 odehrály hlavní boje. Před budovou se kromě politiků sešly také desítky pamětníků.

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) připomněl, že okupanti hledali ze všeho nejdříve rozhlas, televizi a redakce novin, nikoliv kasárna či arzenály zbraní. "Moskevský komunismus tím před celým světem definitivně přiznal, čeho se nejvíce bojí. Nikoliv údajných ozbrojených kontrarevolucionářů, ale svobodných lidí s mikrofonem, kamerou a psacím strojem," řekl Pithart.

Klaus: okupaci je třeba stále připomínat

Okupaci Československa v roce 1968 je podle prezidenta Václava Klause třeba neustále připomínat. "Tehdejší tragické události by neměly zůstat jen zaprášenými vzpomínkami," řekl prezident při zahájení výstavy historických fotografií a dokumentů v Křížové chodbě brněnské Nové radnice. Mapují události z 21. srpna 1968, kdy Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy, ale i roky bezprostředně následující.

"Mladí to nezažili, ale musí to znát," zdůraznil Klaus. S novodobou historií by měli mladé lidi podle něj seznamovat nejen učitelé, ale i rodiče. "Mohu říci, že moji synové toho vědí dost. I když se narodili potom. Ale bylo to součástí rodinné výchovy a vysvětlování," uvedl prezident. Vývoj v roce 1968 byl podle něj "důkazem, že komunistický režim je nereformovatelný".

Armády pěti zemí

Vojska Sovětského svazu, Bulharska, Polska, Maďarska a NDR přišla na "pozvání" některých českých politiků, kteří se tak snažili přerušit reformní proces, Pražské jaro. Na začátku roku 1968 začala platit větší svodoba projevu nejen ve společnosti, ale také v samotníé komunistické straně. Tvrdé jádro to chtělo přerušit.

Za hlavní viníka vpádu vojsk jsou povážování Vasiľ Biľak, Alois Indra, Drahomír Kolder či Oldřich Švestka. Po vpádu vojsk nastalo tzv. období normalizace.

NOVINKY

obsah | Česká republika