Fenomén Kajínek: armáda advokátů i fanklub

Kajínkův případ stává opět středem pozornosti a kdy ho budou znovu posuzovat na ministerstvu spravedlnosti a u Krajského soudu v Plzni.

Po advokátních kancelářích Jaroslava Janečka a Tomáše Zejdy se Kajínkova případu chopila i kancelář právníka Kolji Kubíčka. Klára Slámová z jeho kanceláře přiznala, že se případu věnují už rok, ale že dosud pracovali v utajení. "Nechtěli jsme na sebe poutat pozornost. Je to velmi citlivá kauza. Nechtěli jsme sebe i naše nové svědky vystavit nějakým problémům," řekla Slámová.

Jak je možné, že si Kajínek může takovou "armádu" právníků dovolit? Vždyť už od roku 1991 je téměř nepřetržitě ve vězení a nemá žádné příjmy. Všichni právníci shodně tvrdí: pro peníze to neděláme.

"Mně Kajínka přidělila Česká advokátní komora už před třemi lety. Peníze z toho žádné nemám," tvrdí Zejda. Janeček zase prohlásil: "Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím a nedělám to pro peníze." A konečně Slámová tvrdí: "Děláme to proto, že jsme přesvědčeni, že Kajínek nezabíjel. Peníze nehrají roli."

Každý na vlastní pěst

Může jejich úsilí, které, jak říkají, vůbec nekoordinují, vést k úspěchu? Slámová tvrdí, že klíčové bude rozhodnutí plzeňského soudu, kam včera podala návrh na obnovení procesu. To se může podat jen tehdy, když se objeví zcela nové skutečnosti. A Slámová "vytáhla z rukávu" šest zcela nových svědků, kteří dvojnásobnou vraždu, za niž byl Kajínek odsouzen, údajně viděli a dosud nesvědčili. "Jak jsme se o nich dozvěděli, to je tajemství. Nyní jsou na utajovaném místě, aby nám je nikdo neovlivnil," prohlásila. Svědci popisují vraždu jinak, než jak se stala, což je podle Slámové důkaz, že byl proces zmanipulován v neprospěch Kajínka.

Soudu chce Slámová předat i nový psychologický posudek. V něm už Kajínek není označován za nenapravitelného zločince, jak to bylo v prvním znaleckém posudku, na jehož základě dostal Kajínek doživotí. Starý posudek vypracoval shodou náhod lékař Karel Hynek, který se stal loni terčem brutálního útoku psychopata s mačetou.

Slámová tvrdí, že pokud plzeňský soud proces obnoví, okamžitě by se Kajínkovi zrušil doživotní trest a rozhodovalo by se už jen o vazbě. V ní by Kajínek mohl být maximálně už jen dva roky.

Fanoušci pořádají sbírku

Kajínek však přitahuje i pozornost obyčejných lidí. V listopadu 2001 se v Praze konala demonstrace za jeho propuštění a již tři roky provozuje jeho fanklub speciální internetové stránky. Na nich je kromě útlocitného životopisu a veškerých právních dokumentů například i číslo konta na podporu Jiřího Kajínka. Kajínek má i několik ctitelek, které mu píšou dopisy do vězení.

JAROSLAV KMENTA, MF DNES

obsah | Česká republika