Karásek nocoval s Romy

Svatopluk Karásek, poslanec a vládní zmocněnec pro lidská práva, se rozhodl strávit noc ze včerejška na dnešek v bohumínském hotelovém domě. Ten je už od července uzavřen, přesto v něm zůstávají čtyři rodiny.

"Ti lidé jsou v nouzi a nemají kam jít. Chci s nimi pobýt," řekl včera Karásek o šestnácti především romských nechtěných obyvatelích domu. Vystěhování se brání argumentem, že nemají kam jít.

Starosta Petr Vícha (ČSSD) označil Karáskův čin za nedospělý a klukovský nápad, který jistě zaujme média, ale nenabídne městu krom nabubřelého gesta žádnou pomoc.

Devítipatrový panelový dům hlídá bezpečnostní služba, najatá bohumínským městským úřadem. Nikoho, kdo v domě nebydlí, nepouští dovnitř. Úřad to vysvětluje špatným technickým stavem domu - nechce nést odpovědnost za to, kdyby se někomu z případných hostí něco stalo.

Zpěv povolen je do desíti

Karáskovi ale starosta vstup do domu povolil. Předtím ho prý rovněž poučil, že dům je ve špatném stavu. S Víchou se Karásek setkal v pondělí na bohumínské radnici.

"O tom, že chce Svatopluk Karásek v našem hotelovém domě přespat, jsme se dozvěděli až z týdeníku Respekt. Proto jsme pana Karáska k nám na radnici předem pozvali. Pan starosta panu Karáskovi vysvětlil, že se chová podobně, jako by chtěl přespat u něj v bytě a nic mu předtím neřekl," konstatovala včera tisková mluvčí městského úřadu v Bohumíně Lucie Balcarová.

Podle ní měl také starosta vládního zmocněnce upozornit, aby v domě nehrál na kytaru po dvaadvacáté hodině, aby tak nerušil noční klid a nemusela být volána městská policie. To se prý často stávalo v dobách, kdy dům býval ještě plně obydlen. Policie kvůli hluku zasahovala v domě i ve tři hodiny ráno.

Karásek, který se rozhodl vzít si kytaru s sebou, však včera popřel, že by mu starosta Vícha něco takového řekl. Postoj radnice vůči Romům však přece jenom ocenil. "Pan starosta Vícha mi mnohé vysvětlil. Musím uznat, že pro mnohé z těch lidí dříve bydlících v domě město hodně udělalo," řekl Karásek.

Hotelový dům koupilo město letos na jaře od místních železáren. Zhruba tři stovky lidí, které v něm bydlely, dostaly výpověď a nejpozději koncem června dům opustily. Město hodlá dům přestavět na malometrážní byty a již v červenci chtělo začít s rekonstrukcí objektu. Tyto plány se však kvůli zbývajícím šestnácti lidem nedaří plnit.

Městský úřad vyčíslil zbývajícím nechtěným nájemníkům náklady na jejich bydlení, do kterých zahrnul i úhrady za bezpečnostní agenturu. Po každém obyvateli chce čtyři tisíce šest set korun za služby v červenci. Pokud je rodiny, které jsou všechny na sociálních dávkách, nezaplatí, hodlá město peníze po dlužnících vymáhat soudně.

Několika obyvatelům domu již soudy nařídily vystěhování, ale rozsudky dosud nenabyly právní moci. Podle jiného rozhodnutí soudu však musí město zajišťovat obyvatelům v domě teplou vodu a elektřinu. Do Bohumína včera kromě Karáska přijeli sledovat napjatou situaci také Anna Šabatová, zastupující českého ombudsmana, nebo režisér Břetislav Rychlík.

JAN KRÁL

obsah | Česká republika