Česko bojuje za Dánsko

Cyril Svoboda má tlačit Evropskou unii k jasnému postoji k situaci kolem karikatur. Česká republika převzala iniciativu v řešení situace kolem karikatur proroka Muhammada.

Kromě íránského dopisu požadujícího omluvu po redakcích MF Dnes a Hospodářských novin kvůli přetištění kreseb sice Česko s problémem nic příliš nespojuje. Po Evropské unii bude ale žádat jasnou podporu Dánska a odsouzení útoků na velvyslanectví evropských států.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody, který s návrhem přišel, byla totiž dosavadní reakce EU pouze rozpačitá. Vláda Svobodův návrh včera schválila. Unie by podle Svobody mohla Dánsku poskytnout i finanční kompenzace za utrpěné hospodářské škody.

"Ve vládě byla vzácná shoda. Nyní bude ministr s tímto mandátem vystupovat na radě ministrů EU, kde bude požadovat solidaritu s Dánskem. Jedna z těch možností solidarity je pomoc Dánsku při případných ztrátách z embarga, které uplatňují některé arabské země na dovoz dánského zboží," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Šéf české diplomacie má nyní za úkol prosadit problém s karikaturami na program zasedání rady ministrů zahraničních věcí unie, které se uskuteční na konci února. Po včerejší schůzi vlády premiér Jiří Paroubek sdělil, že Česko bude debatu o problému iniciovat.

"Je potřeba mít určitý ohled na náboženské a jiné cítění nejrůznějších lidí nebo společenských skupin, na druhé straně je potřeba respektovat principy jako je svoboda slova. Z tohoto hlediska se nám nezdají být přiměřené útoky na některé zastupitelské úřady v muslimském světě," řekl Paroubek.

Souhlasí i stínový ministr

Svobodův návrh na kompenzace pro Dánsko získal sympatie i stínového ministra zahraničních věcí a europoslance Jana Zahradila. "Je to zajímavé, nikdo s ním zatím nepřišel. Pan Svoboda tím, myslím, mnohé zaskočil a mně se ten nápad docela líbí. Zaslouží si podporu," řekl.

Za "zajímavou myšlenku" označil Svobodův návrh i mluvčí rakouského předsednictví Nikola Donig. Podle rakouské europoslankyně Marie Bergerové by ale jako projev solidarity bylo lepší, kdyby EU dosáhla zastavení bojkotu dánského zboží a jasně se postavila za svobodu slova.

Solidaritu Dánsku včera znovu vyjádřili i zástupci politických klubů v Evropském parlamentu a předseda Evropské komise José Barroso.

KLÁRA TYLOVÁ, KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | Česká republika