Kavan se smířil s velvyslancem Palestiny

Zakalené vztahy mezi Prahou a palestinskou samosprávou v pondělí urovnávali český ministr zahraničí Jan Kavan a palestinský velvyslanec v ČR Samíh Abd al-Fatáh. Po asi 45 minutové schůzce před novináři prohlásili, že mezi oběma stranami neexistuje žádný problém.

Oba dále prohlásili, že ČR stojí za všemi rezolucemi OSN zasazujícími se za práva Palestinců, za jejichž vůdce Praha nadále považuje Jásira Arafata.

Smířlivé výroky Abd al-Fatáha a Kavana zapadají do scénáře, který Právu před několika dny naznačily vysoké diplomatické zdroje: Palestinci "překousnou" přirovnání Arafata k Adolfu Hitlerovi z úst premiéra Zemana výměnou za to, že Černínský palác v Praze strpí i přes jeho ostré protiamerické výroky Abd al-Fatáha, ačkoliv -- jak Právo minulý týden informovalo -- se MZV snažilo zákulisními kanály dosáhnout jeho nahrazení novým diplomatem.

Kavan zopakoval tvrzení, "že ČR neučinila, neučiní a neplánuje činit žádné formální kroky" k výměně Abd al-Fatáha, protože to odporuje diplomatickým zvyklostem, podle nichž tak může učinit jedině vysílací země. Možnost odchodu Abd al-Fatáha ale zmínil, a to těmito slovy: "Vzhledem k tomu, že pan velvyslanec je v Praze -- pokud vím -- již asi 18 let, tak bych nebyl překvapen, kdyby došlo ke zcela legitimnímu střídání na tomto postu." Také velvyslanec v reakci na článek Práva podepřený několika zdroji včetně palestinského řekl, že o střídání rozhoduje palestinské vedení a "ne, jak chtějí některé deníky". Ke své budoucnosti pak řekl: "Neexistují celoživotní velvyslanci a kdybyste se mě zeptali na mé osobní přání, já osobně mám přání být vystřídán."

Abd al-Fatáh: Média mé výpady překroutila

Abd al-Fatáh, který pražskou ambasádu státu Palestina vede od jejího otevření na konci 80. let, popudil české úřady ostrými protiamerickými výroky pronesenými krátce po zářijových útocích na USA před brněnskými komunisty, kdy podle ČTK mj. přirovnal Spojené státy k lidem, kteří prodávají marihuanu a hašiš, a pak pošlou někoho, aby zatkl uživatele. Když Usáma bin Ládin bojoval v Afghánistánu proti SSSR, byl nazván bojovníkem, nyní ho nazývají teroristou, řekl tehdy Abd al-Fatáh s tím, že teroristé "jsou americkým a západním produktem". V pondělí už se ale k těmto výroků nehlásil -- Kavan uvedl, že je Abd al-Fatáh informoval, že "nebyl správně interpretován a že je dementoval". Sám ambasador pak novinářům řekl: "Já osobně jsem tehdy, v září minulého roku, tyto výroky dementoval."

Dementi nikdo neslyšel

Přes citlivost problému ale o údajném dementi nehovořil žádný ze zdrojů Práva na MZV. Z Kavanových pátečních slov pak vyplývá, že o něm po třech měsících nevěděli ani vysocí úředníci ministerstva: "Je pravda, že jsme koncem minulého roku panu velvyslanci vyjádřili svou kritiku skutečnosti, že? na shromáždění v Brně ostře kritizoval jiný stát.... To jsme řekli poměrně jasně," řekl Kavan, aniž zmínil údajné dementi.

Také jistý arabský diplomat, velmi dobře obeznámený s kauzou "nepohodlného ambasadora" před časem pro Právo nejenže nepopřel Abd al-Fatáhovy výroky, ale vysvětlil je těmito slovy: "Není to klasický diplomat -- nebojí se vyslovit svůj názor."

FLASHNEWS

obsah | Česká republika