Koho by Češi chtěli na Hradě?

V přímé volbě prezidenta by měl největší šanci nezávislý senátor a podnikatel Václav Fischer. Podle rozsáhlého výzkumu STEM z listopadu loňského roku by jej na Pražském hradě rádo vidělo 27 procent lidí. Fischer podle včerejších slov své mluvčí Věry Kudynové Právu o kandidatuře neuvažuje. V loňském rozhovoru pro náš list nicméně řekl: "V případě, že by byl prezident volen v přímé volbě, tak bych o tom uvažovat mohl. V nepřímé volbě bych také klidně mohl uvažovat, ale bez jakýchkoliv šancí."

Šéf Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), jenž obdržel 23 procent, se nedávno vyjádřil otevřeněji: "Já už to dneska říkám snad jasně. Kdyby mne čtyřkoalice kandidovala, přijal bych to." Podporu čtyřky má téměř jistou. "Petr Pithart jistě patří k lidem, o kterých se v této souvislosti musí vážně uvažovat, ale jméno svého kandidáta sdělíme opravdu teprve tehdy, až se na tom strana usnese," řekl Právu šéf lidovců Cyril Svoboda.

Třetí skončil předseda ODS Václav Klaus se 17 procenty hlasů. Ani on svou kandidaturu nikdy nevyloučil. Jasné odpovědi se vyhýbá s tím, že je pro něj nyní důležité vyhrát sněmovní volby a stát se znovu premiérem. Za předsedou ODS následuje katolický duchovní Tomáš Halík (12 %). Toho v minulosti jako svého nástupce doporučil prezident Václav Havel. Kněz, který se v těchto dnech vrátil s Antarktidy, kde navštívil několik výzkumných stanic a sloužil bohoslužby, již dříve kandidaturu odmítl. Dál se umístili bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník (10 %), premiér Miloš Zeman (8 %) a socioložka Jiřina Šiklová (3 %). Respondenti vybírali pouze ze seznamu zmíněných sedmi osobností. Zeman sice avizoval, že po sněmovních volbách nadobro odejde z politiky, současně ale připustil i prezidentskou nominaci. Jedině však v případě krize a kdyby soc. dem. jiného kandidáta neměla.

"Panu Fischerovi bych asi hlas nedal," reagoval pro Právo šéf komunistických poslanců Vojtěch Filip. S Pithartem prý vychází dobře, ale otázka jeho případné podpory je podle jeho slov předčasná. Komunisté navíc budou mít nejspíš vlastního kandidáta. V průzkumu Filipovi chyběl např. bývalý ministr obrany Miroslav Vacek. Pokud by byla zavedena přímá volba prezidenta, mohli by si občané podle šéfky US-DEU Hany Marvanové vybírat své kandidáty na funkci prezidenta i sami na základě petice. "Výsledek průzkumu respektuji, ale mělo by vycházet více takových průzkumů, a protože se zatím nepodařilo prosadit přímou volbu, měl by parlament přihlédnout i k názoru občanů," uvedla Marvanová.

(luk), PRÁVO

obsah | Česká republika