Kinský definitivně prohrál rodové parcely

Druhý spor o majetek dnes definitivně prohrál František Oldřich Kinský. Podle verdiktu Krajského soudu v Praze nemá nárok na sedm parcel o celkové výměře přes 20.000 metrů čtverečních, které vlastní firma Kahos Zlonice. Odvolací soud tak potvrdil verdikt kladenského soudu, který Kinského nárok zamítl loni v létě kvůli tzv. vydržení.

Kladenský soud v červenci zamítl tři Kinského žaloby v jednom dni. Podle rozsudků nemá nárok na nemovitosti v majetku obcí Jarpice a Šlapanice, zlonické firmy Kahos a cukrovaru ve Velvarech. Ve všech případech prohrál kvůli takzvanému vydržení. Podmínky pro vydržení jsou dvě: subjekt musí na nemovitosti hospodařit minimálně deset let a navíc v dobré víře, že ji vlastní. Advokát Kinského se ve všech třech kladenských případech odvolal.

Spor Kinského s Jarpicemi a Šlapanicemi a s velvarským cukrovarem Krajský soud v Praze v neveřejném jednání vrátil do Kladna. Pouze v případě firmy Kahos nařídil veřejné jednání na dnes.

Kinský podal u různých soudů 157 žalob na majetek v údajné hodnotě 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože prý kolaborovali s nacisty. Čapek ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale jeho v té době nezletilý syn František Oldřich. Pět sporů již Kinský pravomocně vyhrál, jeden prohrál.

LIDOVKY

obsah | Česká republika