Rakouský areál se chlubí prezidentem ČR

Prezident Václav Klaus začíná být hlavním reklamním tahákem lyžařského areálu Hochficht na rakouské straně Šumavy.

Jak připomíná hornorakouský regionální tisk, hlava českého státu si užívá komfortu zdejších sjezdovek tak často, že to svědčí o jeho mimořádné náklonnosti k tomuto středisku. Klaus navštívil Hochficht i předminulý víkend a stejně jako několikrát v minulosti ho na sjezdovce doprovázel předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

"Hochficht je vysloveně nejoblíbenějším lyžařským střediskem českého prezidenta," napsaly po návštěvě noviny Oberöstereichische Nachrichten. Klaus si podle novin nejen dobře zalyžoval, ale stihl ještě v rozhovoru s ředitelem areálu Richardem Brillingerem pochválit slibně se rozvíjející spolupráci mezi Čechy a Rakušany v oblasti zimní turistiky.

Na Hochfichtu, který patří z poloviny klášteru premonstrátů a z poloviny soukromé firmě, pravidelně lyžuje až 23 procent Čechů. Co tedy může být lepší reklamou než pravidelné prezidentské návštěvy?

Klausův mluvčí Petr Hájek ale tvrdí, že propagace areálu nevyužívá zcela přesných informací. Pan prezident údajně kvůli Hochfichtu rozhodně nezanevřel na české hory. "V Krkonoších lyžuje stejně často a řekl bych, že ještě častěji než na Hochfichtu," tvrdí Hájek. Rakouský areál má podle něj zejména tu výhodu, že z vyhlášených rakouských středisek leží nejblíže k Praze.

Někteří ekologové mají ale pro časté návštěvy prezidenta na Hochfichtu jiné vysvětlení. Fakt, že Klause většinou doprovází poslanec Tlustý, údajně svědčí o tom, že se prezident snaží lobbovat za kontroverzní projekt rozšíření střediska i na českou stranu. Právě šéf poslanců ODS je totiž jedním z hlavních propagátorů tohoto projektu narážejícího na trvalý odpor ochránců přírody.

"Pan prezident jezdí na Hochficht lyžovat, nikoliv lobbovat. Jeho politický názor na výstavbu sjezdovky i na české straně je ale jasný," uvedl Hájek. Václav Klaus podle něj nedokáže pochopit, proč na jedné straně jedné hory, která se německy jmenuje Hochficht a česky Smrčina, může být hned několik sjezdovek, zatímco na druhé nesmí být žádná.

Ředitel Správy národního parku Šumava Alois Pavlíčko však má pro prezidenta údajně jedinou možnou odpověď. "Je to proto, že na rakouské straně Smrčiny je běžný hospodářský les, zatímco v Česku národní park," řekl. Případná sjezdovka by podle něj mimo jiné narušila i zcela unikátní zbytky šumavských pralesů.

Václav Klaus v minulosti podpořil kromě projektu na Smrčině prakticky všechny další plány na nové, rozsáhlejší sjezdové areály na Šumavě či v šumavském podhůří. Mimo jiné se tak přidal na stranu jihočeských politiků usilujících o výstavbu lyžařského střediska na hoře Chlum v dnešním vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku. Vzhledem k tomu, že i tento plánovaný areál se ale dostal do konfliktu s ochranou přírody, jihočeští zastupitelé včera rozhodli, že se pokusí prosadit výstavbu sjezdovek na jiném, vhodnějším místě. Nové středisko by tak mělo vyrůst na úbočí 1230 metrů vysoké hory Špičák nedaleko Horní Plané na Lipensku.

Případné zahájení stavby ale záleží nejen na postoji armády, která by se musela vzdát části pozemků, ale také na zatím nedořešených otázkách financování projektu. Z hlediska ochránců životního prostředí by však případné sjezdovky na Špičáku nebyly údajně zdaleka tak velkým "zlem" pro chráněnou přírodu jako areály na Smrčině či Chlumu.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika