Klaus navrhuje Organizaci evropských států

Prezident Václav Klaus navrhuje zapomenout na budování evropského státu a místo toho vytvořit Organizaci evropských států. V článku, který na svých internetových stránkách v pondělí zveřejnily londýnské Financial Times píše, že taková organizace bude muset mít dříve nebo později ústavní dokument.

"Protože jsme všichni, předpokládám, proti 'národnímu' nacionalismu, neměli bychom začít budovat 'evropský' nacionalismus," píše Klaus.

V Organizaci evropských států by se podle něj mělo zapomenout na slova jako "evropské občanství". Členství musí být motivováno společným přesvědčením členských států, že jsou schopny v některých oblastech konat společně ve společném zájmu. Mechanismus rozhodování musí být konsensem, alespoň ve všech důležitých záležitostech. Vše ostatní je druhotné a v mnoha ohledech z primárního vytyčení podstaty evropské integrace vyplývá. Toto vytyčení se ale musí vyřešit právě teď. Příležitost, která se nabídla po dvojím odmítnutí nynějšího kurzu evropské integrace, se nebude v nejbližší době opakovat, píše Klaus na internetových stránkách Financial Times.

Prezident tak reaguje na odmítnutí evropské ústavy při jarních referendech ve Francii a Nizozemsku.

NOVINKY

obsah | Česká republika