Klaus složil slib a stal se druhým prezidentem ČR

Václav Klaus ve 14:05 hod složil slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka a ujal se tak oficiálně funkce prezidenta České republiky. Stal se tak po Václavu Havlovi druhou hlavou státu samostatné ČR. Na událost se akreditovalo zhruba 100 domácích i zahraničních novinářů.

Václav Klaus složil slib na čtvrté společné schůzi Parlamentu ČR ve Vladislavském sále Pražského hradu. Na minulé byl ve třetím kole třetí volby prezidentem zvolen. Na začátku svého projevu pozdravil přítomné zákonodárce a svého předchůdce v úřadu Václava Havla tituloval pane prezidente, protože jak Klaus uvedl "lidé to tak budou říkat stále a měli by."

Po krátkém projevu předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek společnou schůzi zákonodárců ukončil a tlumočil prezidentovo poznání na číši vína ve Španělském sále. V něm byl Václav Klasu před týdnem hlavou státu zvolen. V 15:30 hod čeká nového prezidenta republiky slavnostní vojenská přehlídka Hradní stráže za účasti ministra obrany Jaroslava Tvrdíka.

Před volbou vytopili sál

Televizní štáby a fotografové si s předstihem vybírali nejlepší místa, pracovníci Hradu kontrolovali, zda je vše připraveno. Sál pro společnou schůzi obou komor Parlamentu ČR předem mírně vytopili, protože jinak je v něm kvůli vzácným freskám udržována nízká teplota.

Ještě dvě hodiny před zahájením inaugurace nebyly před vchodem do Vladislavského sálu z Jiřského náměstí žádné bezpečnostní kontroly. Prakticky kdokoli tak mohl na místo, kde se zanedlouho sejde mocenská elita země, volně projít a prohlédnout si sál i přilehlé prostory, včetně místnosti Zemských desek.

Prezident ctil památku Masaryka

Ještě před slavnostním aktem Václav Klaus položil na Hradčanském náměstí v Praze ve 13:00 hod. věnec k soše T. G. Masaryka. Právě na dnešek totiž připadá 153. výročí narození prvního československého prezidenta.
LUKÁŠ BEK, NOVINKY

obsah | Česká republika