Klausův projev v EP vzbudil rozruch

Pro zastavení "plíživého tichého sjednocování" Evropy se 5. 11. 2001 v projevu v Evropském parlamentu (EP) vyslovil předseda Sněmovny a ODS Václav Klaus. Jeho projev ostře kontrastoval s promluvami čelných poslanců EP i šéfů parlamentů ostatních kandidátských zemí.

Podle zpravodaje Klausovi posluchači zkoprněli. Zaskočen byl v Praze i předseda sněmovního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Klausova slova vzal jako přezírání jiných názorů a neloajalitu jednoho z nejvyšších ústavních činitelů Česka. Klaus podotkl, že proces silnější integrace začal před deseti lety dojednáním maastrichtské Smlouvy o EU, a usoudil, že je načase ho zabrzdit. "Má odpověď je relativně jasná a prostá - musíme zastavit pohyb od mezivládního přístupu k nadnárodnímu, musíme začít obracet některé trendy a tendence poslední dekády. Pokud se nemýlím, sílí v Evropě konsenzus v tomto smyslu." Zaorálek kontroval: "Požádal jsem při schvalování cesty pana předsedu Klause, aby, až pojede do Bruselu, vzal v potaz názory dalších politických stran ve Sněmovně." Podle něj Klaus Česko poškozuje, "protože znejasňuje naše politické cíle v zahraničí". Zaorálek míní, že Klaus pokračuje v sérii vystoupení, která jsou "možná skandální, ale ČR nepomáhají". Před časem se Zaorálek ohradil proti jinému vystoupení v Bruselu, kde Klaus přirovnal Evropskou unii k bývalé RVHP. Zaorálek tehdy Klause označil za "malého člověka z malého města".

Místopředseda a stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil Právu řekl, že pro něho není Klausův projev překvapením, protože je dlouhodobě konzistentním výrazem politiky ODS. "Není proti evropské integraci, ale není federalistický," uvedl Zahradil. "Federální model integrace bývá poslední dobou vydáván za jediný možný model a on jediným možným modelem není," dodal Zahradil.

Vicepremiér Pavel Rychetský míní: "Pokud (Klaus) nazval integrační proces v Evropě plíživým tichým procesem, tak nepochopil podstatu sjednocující se Evropy." Podle něj podstatou je integrace ekonomická, společný trh, to znamená liberální hodnoty, za které se alespoň slovně předseda ODS bere. Dodal, že jestli mu vadí, že integrace dostala hlubší a širší náplň zejména na úrovni lidských práv, ochrany spotřebitele či životního prostředí, zůstal Klaus v předminulém století. Podle lídra čtyřkoalice Karla Kühnla je Klausův názor "jeden jediný", který je vždy prezentován, třebaže všechny ostatní hlasy jsou úplně jiné. "To, co nazývá pan předseda Klaus plíživým sjednocováním Evropy, je ve skutečnosti proces, který schválily všechny členské státy, národy těchto zemí a hlavně jsou to procesy, které se jednoznačně osvědčily," zdůraznil lídr.

Premiér Miloš Zeman Klause jako jeden z mála podržel smířlivými slovy: "Každý má právo na svůj názor." Prezident Václav Havel požádal sněmovnu o vysvětlení. "Vážená Poslanecká sněmovno, obracím se na vás s naléhavým dotazem, zda váš předseda Václav Klaus na ... jednání Evropského parlamentu mluvil vaším jménem a zda vyjadřoval váš většinový názor," napsal včera v dopise komoře.

ODS bojovala o svého šéfa, s nímž se poslanci pokoušeli telefonicky spojit, všemi prostředky. Snažila se rovněž prosadit odložení hlasování o výzvě, aby předseda parlamentu své jednání zdůvodnil. Na Klausovu obranu vystoupili šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý a místopředseda Sněmovny Ivan Langer. Aniž by Klause hájili přímo, poukázali na jiné ústavní činitele, např. prezidenta, premiéra či šéfa diplomacie Jana Kavana, a tvrdili, že jejich některá zahraniční vystoupení byla také sporná. Pro zařazení nového bodu na schůzi příští středu nakonec hlasovali všichni členové US, KSČM a bez osmi i ČSSD. Lidovci se přes silná slova některých svých činitelů oficiálně drželi při hlasování zpátky. Lídr čtyřkoalice Karel Kühnl se naopak veřejně rozzlobil: "Vyslovil se pro něco, co není součástí koncepce naší zahraniční politiky." Pozastavil se nad tím, že podle tiskových zpráv Klaus vystoupil před evropskými poslanci oficiálně ve funkci předsedy Sněmovny, tedy jménem všech členů dolní komory. Kühnl je proto přesvědčen, že Klausova slova mohla evropské politiky zmást. Lidovci, čtyřkoaliční partner unie, se k rozčilení unionistů nepřipojili. "Je to sólová akce US. Byť máme ke Klausovi hodně velké výhrady, toto nám přišlo moc," komentoval jejich postoj, kdy pro výzvu Klausovi hlasovali pouze tři z nich, čelný funkcionář KDU-ČSL.

Podle šéfa klubu ČSSD Bohuslava Sobotky bude jednání příští středu "dobrá příležitost, aby si Sněmovna ujasnila, jak vnímají priority zahraniční politiky poslanci a jak vedení komory". Požádal proto o předložení autentického znění Klausova projevu. Ke kritice se připojil i předseda klubu KSČM Vojtěch Filip, podle kterého někteří politici říkají myšlenky své a vydávají je za myšlenky všech. Připomněl, že stejně tak by měl prezident vysvětlit svůj nedávný projev ve Vídni o Evropské federaci, který také vzbudil rozporné reakce.

Ve zjevné narážce na tzv. sarajevský atentát, kdy v ODS vznikla vzpoura proti Klausovi za jeho pobytu v zahraničí, Tlustý s Langrem ironicky poznamenali na adresu poslanců US, že "tento způsob už je pro některé tradicí". Langer zavtipkoval o "dědičném hříchu". Tlustý označil Kühnlovu žádost Klausovi o vysvětlení za nekorektní. Na to Kühnl odpověděl, že nenavrhl odvolání Klause z funkce, ale pouze ho chtěl požádat, aby projev vysvětlil po svém návratu ze zahraničí. Aby se případně o odvolání předsedy vůbec jednalo, muselo by o to požádat 80 poslanců. Podle reakcí klubů tento pokus nepřipadá v úvahu. Místopředsedkyně Sněmovny Petra Buzková (ČSSD) odmítla o takové možnosti jakkoli spekulovat, ačkoli poslanci soc. dem. trvali na tom, že Klaus musí svá slova z Bruselu vysvětlit.

Co řekl Klaus v Evropském parlamentu:

* Vyslovil se pro zachování role národních parlamentů v kontrastu k " automatickému posilování" Evropského parlamentu.

* Ohradil se také proti " zneužívání" teroristických útoků z 11. září jako záminky pro " plíživé poevropšťování obranné a bezpečnostní politiky".

* " Jsem naprosto přesvědčen, že skutečné kořeny jsou v protiliberálních, protidemokratických, protitržních, protikapitalistických a protiamerických pozicích a ideologiích, které vidíme kolem sebe."

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ, (rob), PRÁVO, (mp)

obsah | Česká republika