Favoritem na prezidenta je po víkendu Klener

Nejblíže k nominaci na prezidenta má po víkendu známý český onkolog a první polistopadový ministr zdravotnictví Pavel Klener (65). Rektor Karlovy Univerzity Ivan Wilhelm (60) je totiž trnem v oku Unii svobody-DEU a předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová (65) nemá o Hrad údajně velký zájem.

Potvrdil to zdroj z jedné koaliční strany, který je o vyjednávání velmi dobře informován. "V pátek večer se na Úřadu vlády sešli premiér Vladimír Špidla a předsedové unie a lidové strany Petr Mareš a Cyril Svoboda s paní Illnerovou. Během jednání byla velmi pasívní. Bylo zřetelné, že se jí do kandidatury nechce. Tím se pochopitelně Klener posouvá v úvahách na první místo," uvedl zdroj Práva. Někteří unionisté nemohou překousnout, že donedávna nejžhavější adept na nominaci rektor Wilhelm byl krátce v komunistické straně. "Asi by pro některé poslance a senátory byl problém hlasovat pro někoho s komunistickou minulostí," řekl jeden z činitelů unie.

Wilhelm byl v KSČ v letech 196569, tedy v době tání a v období Pražského jara. Šéf poslanců US Karel Kühnl ale má vstřícný názor. V Sedmičce televize Nova totiž řekl, že ani předchozího kandidáta Petra Pitharta někdejší členství v KSČ nediskvalifikovalo. Podle Kühnla by se do nominace neměly tahat věci staré 30 let. Koaliční vyjednávání nyní provází přísné informační embargo. Šéf unie Mareš včera odmítl k páteční schůzce s Illnerovou cokoli sdělit. Na dotaz, zda se s ní trojice předsedů sešla a jaký byl výsledek, pouze poznamenal: "To vám nepovím. Dohodli jsme se, že nebudeme poskytovat žádné informace."V úterý test v ČSSD ČSSD v úterý možná ověří, jakou podporu by od soc. dem. poslanců ve třetí volbě prezidenta dostali Wilhelm, Illnerová či Klener. Je ale otázka, zda se bude jen nezávazně debatovat, nebo zda někdo z trojice projde zatěžkávací zkouškou v testovacím tajném hlasování poslanců soc. dem.

O víkendu v Praze zasedal Ústřední výkonný výbor ČSSD. Zejména Zemanovi příznivci, šéf ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna a exposlankyně Jana Volfová, se domáhali, aby Špidla členům sdělil jména osobností, o kterých se uvažuje. "Myslím, že ta poptávka po tom, aby to členové ČSSD, potažmo ústředního výboru věděli, je dost důležitá," uvedl Foldyna. "Každý člen má právo vystoupit se svým názorem a požadovat odpověď," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Volfová řekla, že se na jména kandidátů ptala Špidly, ale nedostala odpověď.

Předseda se před novináři bránil tím, že se Volfová nezeptala v oficiální debatě. Při ní se podle místopředsedy Stanislava Grosse zeptal pouze jediný člen výboru. "Odpovědi na tuto otázku se (Špidla) vyhnul, je to neobvyklé, že se o kandidátovi nejedná," trvala na svém Volfová, která už byla oblečená ve svrchníku. "Dneska už tady není co dělat," dodala a odešla předčasně.

Špidla na to při nedělní tiskové konferenci na dotaz Práva reagoval: "Nálada byla pracovní, věcná. Ani jsem nevěděl, že paní Volfová odešla." Na zasedání ÚVV podle svých slov předložil základní koncepci, nalézt průřezového kandidáta. "Ale žádná jména nebyla uvedena, protože doposud ta jednání neskončila, nedozrála do podoby, která by umožňovala jména zveřejnit," uvedl pouze Špidla.

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika