Gross chce odstavit KDU-ČSL

Představitelé ČSSD tvrdí, že KDU-ČSL tím, že požaduje odstoupení premiéra Stanislava Grosse, porušuje koaliční smlouvu. Podle něj je nemožné, aby lidovci setrvali ve vládě. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce tak znovu zopakoval své sobotní výzvy. Vedení koaličních stran se sejdou ve středu odpoledne.

Gross si rovněž myslí, že pokud by z vlády KDU-ČSL odešla - případně když by byla odejita tím, že Gross prezidentovi Václavu Klausovi navrhne demisi jejích ministrů, jak tvrdí - tak by obměněná vláda nemusela znovu žádat prezidenta o jmenování, případně Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. "K čemu potřebuje vláda Poslaneckou sněmovnu, pokud sama nepožádá o vyslovení důvěry," řekl.

Vznik menšinové vlády ale nemusel být po chuti prezidentu Václavu Klausovi. Už několikrát řekl, že menšinová vláda nemá jeho podporu. "Podraz to není," reagoval Gross na otázku, zda by tím vlastně neudělal na prezidenta podraz, když by vytvořil menšinou vládu a prezidenta obešel.

Pokud by ale Gross nakonec demisi podal, znamenalo by to automaticky pád celé vlády, Klaus by v takovém případě musel zasáhnout a jmenovat nového předsedu vlády, kterého by navrhla ČSSD.

Politici se sejdou ve středu

Po večerním jednání Grosse s prezidentem Klausem se další oficiální posun očekává až ve středu večer. To se sejdou zástupci koaličních stran a budou znovu jednat. Premiér do té doby bude na horách.

Podle něj by ČSSD měla dostat čas, aby případně změnila své rozhodutí ve funkci jej dále podporovat. Stranu mezitím povede místopředseda a ministr práce Zdeněk Škromach.

Někteří členové KDU-ČSL tvrdí, že požadavek na odchod Grosse není názorem celé strany a chce ještě do středy svolat celostátní konferenci, kde by se na svém postoji domluvila. To Kalousek odmítá, konferenci prý svolá až po případném rozpadu vládní koalice.

ČSSD: lidovci porušují koaliční smlouvu

Zástupci sociální demokracie stále trvají na tom, že premiér Stanislav Gross má jejich podporu a nemají v úmyslu v následujících dnech jej nepodpořit a doporučit mu, že by měl funkci ve vládě položit.

Několik členů největší vládní strany se vyjádřilo, že KDU-ČSL tím, že požaduje Grossův odchod, porušuje koaliční smlouvu. "Lidovci jasně porušili koalici, protože smlouva jasně říká, že předseda vlády je věcí sociální demokracie," řekl v ČT předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Totéž zopakoval i Gross.

Kalousek něco podobného odmítá. Podle něj jeho strana svého partnera k odstoupení premiéra vyzývá, ale nenařizuje jí to. "KDU-ČSL trvá na zachování současné koalice," zopakoval už poněkolikáté šéf lidovců.

US-DEU napadá lidovce

Nejmenší koaliční strana US-DEU, v jejímž zájmu kvůli nízkým preferencím rozhodně není konání předčasných voleb, se ve sporu chová opatrně.

Předseda unionistů Pavel Němec Grossovo odstoupení nepodporuje. Nechce ale ani, aby z vlády odešli lidovci. Jeho strana se ani neúčastnila sobotní klíčové schůzky, na níž výzva k odstoupení Grosse padla.

Šéf US-DEU tvrdil, že věc je jen záležitostí šéfů zbylých stran. "Situace se mění každého půl dne a my nebudeme skákat tak, jak Kalousek píská," řekl v neděli.

Co se nyní může stát:

- ČSSD změní rozhodnutí a nepodpoří premiéra Grosse ve funkci, ten by pak podal demisi a prezident Václav Klaus by dostal na stůl vládu stávající ze současných količních stran v čele s novým předsedou, kterého by vybrala ČSSD.

- Stanislav Gross nerezignuje a v průběhu týdne navrhne prezidentu Klausovi demisi lidoveckých ministrů, podle Ústavy Klaus takového ministra odvolá. Z vlády by pak zřejmě odešla i US-DEU.

- Vláda nedostane od Sněmovny důvěru, ať už o ni požádá sama, nebo hlasování vyvolají poslanci. Vláda v takovém případě musí podat demisi a prezident ji přijme, ČSSD má právo jmenovat nového předsedu vlády. Pokud se to dvakrát nepovede, navrhne premiéra šéf Sněmovny, pokud neprojde ani to, rozpustí prezident Sněmovnu a konají se nové volby.

NOVINKY

obsah | Česká republika