Kubice končí. Nemá diplom

Jan Kubice od Nového roku zřejmě skončí ve funkci ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). O křeslo ho nepřipraví aféra s tzv. Kubiceho zprávou ani navrhované trestní stíhání za její únik, ale nedostatečné vzdělání.

Od 1. ledna 2007 totiž vstupuje v platnost nový služební zákon. Ten mimo jiné zpřísňuje požadavky na vzdělání policistů. Velitel ÚOOZ by podle zákona měl mít vysokoškolské vzdělání. A to je právě Kubiceho problém. Má pouze maturitu. Podle dobře obeznámeného zdroje už byl dokonce vybrán Kubiceho nástupce.

Má jím být Robert Šlachta, dosavadní zástupce ředitele Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. O tom, že má na Kubiceho místo usednout Šlachta, se v policii už dlouho spekuluje. Informaci však odmítají policejní činitelé oficiálně potvrdit. Změnu na postu ředitele vylučuje tisková mluvčí útvaru Blanka Kosinová i ministr vnitra Ivan Langer.

Šlachta podle zdroje už nabídku na post ředitele ÚOOZ dostal a zvažuje, zda ji přijme. Policejní prezidium ho do funkce nominovalo zřejmě i proto, že už v útvaru působil, a to na brněnské expozituře. Jan Kubice stojí v čele úřadu, který se zaměřuje na boj s mafií a těžkou hospodářskou kriminalitou, od jeho založení v roce 1995. Je možné, že ho povede i v příštím roce. Může mu totiž být udělena výjimka za podmínky, že si vzdělání doplní.

Po Kubiceho odchodu od policie volá už delší dobu šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj tzv. "Kubiceho" zpráva, kterou těsně před červnovými parlamentními volbami Kubice předal členům branně-bezpečnostního výboru parlamentu, ovlivnila volby v neprospěch ČSSD.

O personální výměně se mluví i v Národní protidrogové centrále. "Dá se říct, že jsme tuto informaci už zaznamenali. Oficiálně nám však nikdo nic neřekl," sdělil zdroj z Národní protidrogové centrály. Ministr Ivan Langer ale tvrdí, že se žádná výměna nechystá. "Nemám informace o tom, že by se nějaké výběrové řízení na šéfa ÚOOZ připravovalo.

Dnes však mám poradu s vedením policie a budeme probírat i problémy, které nás čekají v souvislosti s novým služebním zákonem, včetně podmínky vysokoškolského vzdělání," řekl Langer. Proč je překážkou chybějící vzdělání? Od 1. ledna 2007 začne platit nový služební zákon, který klade vyšší nároky na vzdělání policistů ve velitelských funkcích, upřesňuje druh vzdělání, který je potřeba pro jednotlivé posty.

Kromě vzdělání specifikuje také potřebnou délku služby u policie včetně případného působení ve vedoucích funkcích, řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

ROBERT MALECKÝ, JIŘÍ REICHEL, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika