Kubinyi bude zákaz klecí vysvětlovat prezidentovi

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi v úterý nařídil okamžitě zrušit klecová lůžka ve všech zdravotnických zařízeních. Právu to sdělila jeho mluvčí Aneta Kupková. Ministr své rozhodnutí ve středu vysvětlovat na Pražském hradě.

Prezident Václav Klaus si ministra pozval na desátou hodinu, aby mu zákaz klecových lůžek vysvětlil.

Konec klecí nejpozději do konce roku

"Ministr vyzval ředitele zdravotnických zařízení, aby přijali taková opatření, která umožní vyřadit z provozu síťová lůžka nejpozději do konce tohoto roku," řekla Kupková. Opatření mají spočívat ve členění a vybavení místnosti pro krátkodobou izolaci agresivních nebo nebezpečných pacientů a rovněž ve zvýšení počtů pracovníků, kteří se o takovéto pacienty starají. Ministr si od toho slibuje zlepšení ošetřovatelské péče o osoby s vážnou duševní poruchou. Kubinyi tak reagoval na ostrou kritiku, která se vzedmula poté, co minulý měsíc britský časopis The Sunday Times zveřejnil reportáž, podle níž děti v ústavu pro mentálně postižené v Rábech na Pardubicku trpí v klecích. Tamní personál to ale odmítl. Ke kritice se přidala i britská autorka knih o Harry Potterovi, spisovatelka Joanna Rowlingová, která tato lůžka označila za mučení a protestovala proti jejich používání u českého velvyslanectví v Londýně.

Škromach: Náklady půjdou do stamiliónů

Klecová lůžka chce v sociální oblasti zrušit i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Nicméně v úterý novinářům řekl, že to rozhodně nepůjde učinit hned. "Nelze to udělat ze dne na den. Je to otázka určitého času a samozřejmě to bude stát také peníze," prohlásil Škromach. Dodal, že klecová lůžka by nemusela existovat už v příštím roce.

Podle Škromacha klecová i síťová lůžka nejsou žádnou novinkou a trvají již od minulého režimu. Jeho resort jejich zrušení řeší zhruba dva roky. Připraveny jsou i metodické pokyny pro personál, kde bude přesně stanoveno, které omezující prostředky a kdy používat.

Síťová lůžka ale podle Škromacha ještě na přechodnou dobu zůstanou. "Konečný stav by měl být takový, že i tento prostředek bude vyřazen. I to je záležitost odborníků, jak potom zvládat neklidné klienty v ústavech, protože mohou ohrozit na zdraví nejen sebe, ale i další klienty a personál," konstatoval ministr.

"Bude třeba posílit personál sociálních ústavů, a to bude poměrně velká částka, určitě půjde do stamiliónů," uzavřel Škromach.

Svaz pacientů píše prezidentovi

Svaz pacientů napsal dopis nejen velvyslanci ČR ve Velké Británii, ale i prezidentovi republiky Václavu Klausovi. Mimo jiné v něm uvádí, že "v posledních dnech byla rozpoutána živá kampaň o používání síťových lůžek v některých sociálních ústavech v ČR. Byli jsme se podívat na stejných místech jako byli novináři, vydávající se za zájemce o zaměstnání.

V ČR se pro agresivní respektive duševně neklidné pacienty těchto zařízení používá na noc lůžko se sítí nebo klecovou nástavbou více než nadrogování farmaky, jak to často funguje v některých státech EU. V jiném případě by tyto neklidné klienty musel hlídat 24 hodin statný hlídač nebo tyto ústavy by nesměly být péčí o psychicky narušené klienty. Svaz pacientů nevidí v takto využívaných lůžkách humánní problém," píše se v dopise prezidentovi. V ČR se nyní používají čtyři omezující prostředky. Jsou to izolace, přikurtování k posteli, nedobrovolná injekce léku a síťové lůžko.

Prezident označil zrušení klecových lůžek za laciné

"Prezident republiky projevil velké znepokojení nad unáhleným krokem ministra," informoval ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Podle mínění hlavy státu ministr vyšel vstříc nezodpovědným a populistickým atakům. Klaus je přesvědčen, že problém tak vážný nemůže být řešen vytrháváním věcí z kontextu a lacinými gesty. Je potřeba nalézt komplexní řešení. Na čtvrtek proto na Hrad sezval odborníky z psychiatrie.

Mezinárodní nevládní organizace Centrum advokacie duševně nemocných (MDAC) loni kritizovala užívání klecových a síťových lůžek v psychiatrických léčebnách ČR, Slovenska, Slovinska a Maďarska. Letos v květnu se ke kritice připojila organizace Amnesty International a tento měsíc i britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová.

HANA KADEČKOVÁ, VÁCLAV PERGL, PRÁVO

obsah | Česká republika