Stoosmiletý český legionář bojuje o čest ve Štrasburku

Poslední žijící český legionář, stoosmiletý Alois Vocásek, se rozhodl vytáhnout do další bitvy. Bude si stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku na postup českých soudů. Ty odmítly obnovit proces, v němž byl po druhé světové válce odsouzen na doživotí podle Benešových dekretů - a to za údajnou kolaboraci.

Vocásek, který bojoval u Zborova a setkal se s prezidentem Masarykem, o svém vítězství nepochybuje. I když řízení ve Štrasburku může trvat léta, věří, že se výsledku v pořádku dočká. "Zdraví mi slouží, mám jenom potíže s kýlou, ale pořídil jsem si kšandy. A vedro mi nevadí. Když jsme se po první světové válce vraceli z Ruska, ve Vladivostoku bylo minus třicet a v Japonsku zrály pomeranče. Celá loď onemocněla, nás bylo třicet zdravých."

Vocásek byl v roce 1946 odsouzen na doživotí mimořádným lidovým soudem, neboť za války byl krátce členem fašistického sdružení Vlajka.

Trvá však na tom, že nikomu neublížil. Když soudy před časem jeho žádost o obnovu procesu odmítly, stěžoval si Ústavnímu soudu.

Ten 8. července v jednom z posledních verdiktů před přerušením své činnosti stížnost odmítl. Připustil však, že rozhodování poválečných soudů nebylo zcela v pořádku: "Je zcela zřejmé, že při dnešních přísných měřítcích kladených na dodržování základních lidských práv a svobod by většina soudních rozhodnutí z poválečného období (a to nejen v České republice) nemohla obstát. To však samo o sobě nemůže být dostatečným důvodem pro zrušení jakéhokoli rozsudku z uvedeného období."

Vocásek věří, že soud přesvědčí, neboť má listiny, které vypovídají v jeho prospěch. "Objevili jsme dokument podepsaný prezidentem Antonínem Zápotockým, podle nějž byl pan Vocásek amnestován v roce 1954.

V něm stojí, že se dopustil méně závažné trestné činnosti. To podle mne je důvodem k revizi procesu, zvlášť pokud někdo za 'méně závažnou trestnou činnost' dostal doživotí," říká Vocáskův advokát Lubomír Müller. Doživotní odsouzení za kolaboraci podle Benešových dekretů i po amnestii zůstává stále pravomocné.'

Vocáskovi jde o čest: kolegové legionáři ho po válce vyloučili ze svého sdružení a dodnes mezi odbojáři platí za černou ovci: když pohřbívali v Přerově před čtyřmi lety předposledního legionáře, řeklo se, že je poslední. Vocásek se nepočítal.

Pokud by spor vyhrál, získal by finanční odškodnění, jeho výši by určil štrasburský soud. Vocásek, kterému nejdříve hrozil trest smrti, poté doživotí, nakonec ve vězení strávil "jen" devět let. Posledních necelých padesát let žije na svobodě a neměl problémy se zákonem. Přežil tři manželky, dvě světové války (v té první bojoval za císaře i proti němu) a svého syna. V legiích bojoval se spisovatelem Jaroslavem Haškem.

LUDĚK NAVARA

obsah | Česká republika