Češi jako jediní na světě prověřují Leksellův nůž na glaukom

Lékaři nemocnice Na Homolce jako jediní na světě prověřují možnost léčby glaukomu, neboli zeleného zákalu, Leksellovým gama nožem. Zaměřili se na nejzávažnější formy glaukomu a nyní začali zkoušet také léčbu časnější fáze nemoci.

Odborníci již v rámci klinického výzkumu léčili 145 pacientů s glaukomem, kteří jsou prakticky slepí a trpí krutými bolestmi, které vyvolává nitrooční tlak.

Kromě toho se nyní pokusí o léčbu osob, jejichž onemocnění glaukomem se nachází v časnější fázi. Tito lidé ještě částečně vidí, upřesnil zakladatel oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Vilibald Vladyka.

Mezinárodní společnost pro Leksellův gama nůž ocenila nedávno práci lékařů tohoto oddělení cenou Průkopníci v radiochirurgii.

Glaukom, neboli zelený zákal, lze na počátku zastavit léky, později operací. Laserový zákrok oko vyléčí pouze částečně, navíc se při něm může poškodit "nevinná" tkáň oka. V ČR je onemocněním postiženo asi 150 tisíc obyvatel, přičemž jejich počet stále stoupá.

Využití Leksellova nože

Leksellův gama nůž, který pracuje s přesně zaměřenými gama paprsky, je Na Homolce v provozu dvanáct let, dosud jím bylo ošetřeno více než 5 tisíc pacientů. Gama nožem lze vyléčit 95 procent nezhoubných mozkových nádorů a v případě zhoubných nádorů je možné lokalizovaným zářením prodloužit pacientův život a zlepšit jeho kvalitu. V poslední době se nůž využívá také k ovlivnění porušené funkce mozku, například při bolesti trojklaného nervu nebo při léčbě některých forem epilepsie.
NOVINKY

obsah | Česká republika