Republikové shromáždění US - DEU zvolilo předsedou Mareše

Vicepremiér Petr Mareš v prvním kole drtivě porazil senátora Roberta Koláře a stal se novým předsedou Unie svobody-DEU. Od 353 hlasujících členů unie získal na brněnském sjezdu 249 hlasů, zatímco Koláře volilo jen 92 straníků.

Republikové shromáždění zvolilo kromě Mareše celé nové vedení. Do křesla prvního místopředsedy byl zvolen senátor Jan Hadrava. Místopředsednický post bude nadále zastávat i Ratibor Majzlík, jemuž tuto funkci zaručuje integrační smlouva US a DEU. Novými tvářemi ve vedení unie jsou Pavel Němec, František Pelc a Vlastimil Ostrý. Mareš je pro setrvání nejmenší vládní strany v koaličním kabinetu Vladimíra Špidly do konce funkčního období v roce 2006, ovšem za stanovení jasných kritérií v otázkách reformy veřejných financí, vzdělávacího systému či deregulace nájemného. Již dříve řekl, že dalším impulsem pro odchod unie do opozice by bylo zvolení expremiéra Miloše Zemana prezidentem.

"Pokud společně dojdeme k názoru, že cíle, s nimiž jsme do vlády vstoupili, nejsme schopni naplňovat, nemáme v ní co pohledávat. Tak, jak jsme našli odvahu do vlády vstoupit, musíme ji najít i k odchodu, a to bez ohledu na to, zda již budeme v Evropské unii, nebo stále ještě před jejími branami," nastínil svoji vizi Mareš, který má ve vládě na starosti vědu, výzkum a lidské zdroje.

Z vlády neodejdou

Delegáti víkendového republikového shromáždění Unie svobody - DEU rovněž v neděli rozhodli drtivou většinou o setrvání strany v koaliční vládě Vladimíra Špidly. Pouze sedm z více než 300 delegátů sjezdu podpořilo návrh ostravského kandidáta na předsedu Radoslava Štědroně, který navrhoval opustit vládu neprodleně po vyhlášení výsledků referenda o vstupu ČR do EU. Proti bylo 314 delegátů sjezdu a 20 se jich zdrželo.

Ivan Pilip, který stranu řídil poslední půlrok a z vedení odchází, dostal od Mareše dokonce štěně labradora (viz. fotogalerie). Mareš je prvním šéfem unie, který před vstupem do US-DEU nebyl členem žádné jiné politické strany. Kolář po ohlášení výsledků řekl, že je připraven Marešovi v práci pro stranu pomáhat, ale o jiné funkce v předsednictvu se ucházet nehodlá.

Co řekli politici na sjezdu US-DEU

Předseda a vicepremiér Petr Mareš:

"My jsme jako cyklista, který při sjezdu z prudkého sjezdu někde v lese omylem zmáčkl přední místo zadní brzdy a ocitl se v příkopě a teď se z něj vyhrabává a kolem něj projíždějí ti ostatní a on na ně volá: Pojďte půjdeme spolu do úniku."

Ministr pro informatiku Vladimír Mlynář:

"To, co předvádíme, je politický masochismus. A masochismus mají někteří lidé možná rádi v sexu, ale v politice vede k naprosté politické sebevraždě a takto, přátelé, nelze prostě pokračovat."

Předseda poslanců US-DEU Karel Kühnl:

"Prý jsme stranou, která trpí tím, že jsme se v posledních šesti měsících podělali. Já si myslím, že je to pravda, ale ne celá. Naše katastrofa nezačala před šesti měsíci. Domnívám se, že jestliže jsme se podělali, tak jsme se podělali přinejmenším před 12 měsíci."

Pražský zastupitel Michael Hvížďala:

"Naši současnou bezradnost pouze dokresluje skutečnost, že se setkáváme v tomto hotelu, který patří koncernu Cimex Group, jehož předseda představenstva pan Petr Lukeš čeká na Floridě s lokalizačním rádiovým náramkem na ruce na vynesení soudního verdiktu amerického soudu, který posuzuje žádost české justice o jeho vydání."

Místopředseda Senátu Jan Ruml:

"Pokud se budeme chovat tak, jako by měla vypuknout pandemie tj., teď nebo nikdy, když ne já tak nikdo, když ne tady tak nikde, tak si uvědomme, že to přináší jednu velkou nevýhodu: vždy nám půjde o všechno a pak je také všechno dovoleno. V US-DEU totiž schází sebevědomí, jež oddramatizuje naši pozici a oprostí naše úvahy od slova jako je zrádce programu, nerealistický blázen a chaot, bezpáteřní kariérista nebo ideový impotent."

(mp), NOVINKY.CZ

obsah | Česká republika