Vláda se rodí, Marvanová končí

Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová odstoupí ze své funkce. Potvrdila to mluvčí strany Simona Cigánková. Flashnews to navíc potvrdil dobře informovaný zdroj z vedení strany. V jednání o vládě s ČSSD ji zastoupí podle Cyrila Svobody Ivan Pilip.

Šéfka unionistů svolala na půl druhou mimořádnou tiskovou konferenci, kde důvody rezignace objasní. Už dříve najevo nespokojenost s výsledky koaličního vyjednávání své strany a lidovců s ČSSD. Člen vyjednávacího týmu ČSSD o případné vládě s Koalicí, šéf sociálnědemokratických poslanců Bohuslav Sobotka v první reakci na zprávu o odstoupení Hany Marvanové řekl: "Doufám, že paní Marvanová zachová konzistentnost svých názorů a bude jako poslankyně podporovat koalici ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU jako nejlepší možné řešení."

Kompromis je příliš velký, říká Marvanová

Hana Marvanová v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že vznikající vládu jako poslankyně podpoří a nadále hodlá zůstat členkou US- DEU i členkou poslaneckého klubu této strany. "V tuto chvíli nemohu dál vést Unii svobody, která si vybrala tuto cestu, kterou jsem já pro Unii svobody považovala za špatnou, a proto rezignuji," vysvětlila svůj krok. V rozhovoru dále řekla, že navrhovala, aby její strana do vlády nevstupovala, ale jen ji podpořila. Podle ní je kompromis, který Koalice učinila vůči ČSSD, za hranicí, kterou lze před pravicovými voliči US-DEU obhájit. "Účast ve vládě s takovým programem pro Unii svobody znamená, že by popřela většinu svého programu," řekla Marvanová. Nejvíce jí přitom vadí kompromis v otázce deficitu rozpočtů.

Šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na rozhovor Marvanové v Českém rozhlase uvedl, že programový kompromis odpovídá volebním výsledkům, kterých dosáhla ČSSD a US-DEU. "Odchod paní Marvanové vnímám jako vyjádření její osobní nespokojenosti s výsledky US-DEU ve volbách. Chápu, že by každý poctivý předseda strany musel v takové situaci rezignovat," řekl Sobotka.

Vyjádřil naději, že personální změny US-DEU neohrozí další jednání o sestavení vlády ČSSD a Koalice. Šéf lidovců Cyril Svoboda označil v Českém rozhlasu krok Marvanové za nešťastný a nevhodný. Podle něj ve středu Marvanová po ukončení jednání o programu budoucí vlády řekla, že se s ním nemůže ztotožnit, ale o rezignaci nehovořila.

Unii svobody - DEU ve vyjednávání s ČSSD povede místo Marvanové Ivan Pilip, uvedl Svoboda. Místopředsedkyně ČSSD Marie Součková k této zprávě uvedla: " Vnímám to jako velmi pozitivní krok. Když se dohoda o vládě blíží do finální fáze věřím, že partneři budou natolik zodpovědní, aby neohrozili stabilitu v této zemi."

Prezident věří, že jednání o vládě budou pokračovat

Prezident Václav Havel doufá, že odstoupení Marvanové z její funkce nezhatí zatím úspěšná povolební jednání o budoucí vládě. "Vše ostatní je věcí Unie svobody", dodal mluvčí prezidenta Ladislav Špaček s tím, že Havlovi jde především o to, aby byla sestavena vláda. "Prezident si uvědomuje, že tato země potřebuje stabilní vládu. Že jednání o ní přinášejí různé zvraty a peripetie, to se asi dalo očekávat. Není snadné sestavit vládu zvláště v tak nepříznivé početní konstelaci," říká mluvčí.

Na otázku zda prezidenta osobně odchod Marvanové mrzí, Špaček odmítl odpovědět. "Nebudeme do toho vnášet žádné emoce." řekl Špaček a dodal, že kdyby Marvanová rezignovala z osobních či zdravotních důvodů, šlo by o jinou věc.


Judr. Hana Marvanová

narozena 26.11.1962 v Rýmařově (okr. Bruntál)
absolvovala studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, Praha, 1986

Politika:

členka Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, 6.2.1990-20.6.1998
ČNR 1990-31.12.1992 - změna názvu orgánu na PS; 1990 zvolena za Občanské fórum, 1992 znovu zvolena za ODS; znovu zvolena 1.6.1996 za ODS; od 20.1.1998 členka klubu Unie svobody), 15.6. zvolena za Koalici (KDU-ČSL + US-DEU)
členka Občanské demokratické strany (ODS), 1991-leden 1998 členka Unie svobody-DEU (do 31.12.2001 název Unie svobody), leden 1998 předsedkyně Unie svobody-DEU, 23.6.2001

Rodina:

má dva syny; otcem syna Tomáše je Petr Cibulka (vydavatel Necenzurovaných novin)

Další:

V červnu 2002 se policie začala zabývat dokumentem, který pomlouvá předsedkyni Unie svobody-DEU Hanu Marvanovou. 11.6.2002 kvůli článku o soukromém životě Marvanové, napsanému pro pornografický časopis Hustler, odvolal šéfredaktor Lidových novin s okamžitou platností z politického zpravodajství redaktory Miroslava Koreckého a Ondřeje Bílka.
V říjnu 1988 byla Marvanová vzata do vazby na pět měsíců (věznice v Ruzyni) a odsouzena v přelíčení 16.-17.3.1989 k podmíněnému trestu odnětí svobody na 10 měsíců s podmíněným odkladem na 30 měsíců za trestný čin pobuřování v souvislosti s organizováním srpnových a říjnových demonstrací v roce 1988.

ALEXANDR MITROFANOV, ZDENA LÁTKOVÁ, KAMIL HOUSKA, FLASHNEWS

obsah | Česká republika