Oceněný mecenáš české kultury

Na květnovém otevírání teras pražského Mánesa přichystal ministr kultury Pavel Dostál všem zúčastněným překvapení. "V Americe v New Yorku žije jeden obyčejný hostinský, kteý šíří slávu české kultury. Dělá to už velice dlouho. Pomáhá českým umělcům prezentovat svůj kumšt ve spojených státech. Ještě nikdo mu za to oficiálně nepoděkoval. Jmenuje se Jiří Suchánek," oslovil všechny a vyzval Suchánka, aby přišel k mikrofonu. "Považuji za svou povinnost, abych vám jménem českého státu a české vlády poděkoval za to, co jste udělal pro českou kulturu," prohlásil ministr upřímně.

Jeho slova podpořil na terasách Mánesa bouřlivý potlesk a Pavel Dostál předal tomuto mecenáši českých umělců vyznamenání Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění). "Je to veliká pocta, nesmírně si toho vážím," reagoval Suchánek.

"Je to správné, protože je to fajn člověk, který miluje kumštýře. A to je dobře," podtrhla ocenění herečka Jiřina Bohdalová za všechny umělce, kterým Jiří Georg Suchánek zprostředkoval vystoupení či jiný způsob realizace za velkou louží.

(r)

obsah | Česká republika