ČOV už má nové medaile pro Neumannovou

Český olympijský výbor obdržel medaile ze Salt Lake City pro Kateřinu Neumannovou. Ruska Lazutinová je však odmítla vydat a tak Mezinárodní olympijský výbor zřejmě poslal úplně nové medaile. Kateřina je dostane až na sletu českých lyžařů 21. listopadu v Praze.

Česká reprezentantka obdrží stříbrný kov za běh na 15 kilometrů volnou technikou a bronzový za kombinaci u příležitosti slavnostního setkání ke stoletému výročí Českého svazu lyžařů 21. v pražském Karolinu. Oba cenné kovy jí připadly už letos v červnu, kdy Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Praze zpětně anuloval výsledky Rusky Larissy Lazutinové, která měla na olympijských hrách v Salt Lake City pozitivní dopingový nález. "Jsem nakonec ráda, ale je to strašně dlouhá doba. Přišla jsem o to nejkrásnější a to mi nikdy nikdo nevrátí," řekla tehdy Neumannová. Ruska však odmítla medaile vrátit a Neumannová, která svůj bronz na konci léta odevzdala, zůstala s prázdnýma rukama.

Opakované urgence Českého olympijského výboru však byly přece jen vyslyšeny a dnes dorazila cenná zásilka. Z průvodního dopisu MOV nevyplývá, jestli jsou to vrácené medaile od Lazutinové a nebo nové výrobky. "Spíš vypadají jako nové, stužky voní novotou," řekl šéf olympijské výpravy v Salt Lake City František Dvořák, který balíček vyzvedl.

Třicetileté běžkyni se začátkem července narodila dcera Lucie. Držitelka stříbra a bronzu i z olympiády v Naganu 1998 nyní opět trénuje a v lednu nebo v únoru plánuje návrat do Světového poháru. Momentálně se připravuje s reprezentací na dachsteinském ledovci v Rakousku.

Pro slavnostní předání byl zvolen 21. listopad a ne náhodou. V tento den přesně před sto lety byl totiž založen Český svaz lyžařů. V Karolinu se uskuteční slavnost, na níž přislíbili účast předseda Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Gianfranco Kasper i jeho předchůdce Marc Hodler.

"Chtěli jsme to za každou cenu stihnout, a tak jsme ještě před deseti dny znovu volali do Lausanne. Mezinárodní olympijský výbor musel spěchat, zdobené obaly i diplomy prý přijdou dodatečně," řekl Dvořák.

Za nové medaile již dříve Neumannová obdržela od Českého olympijského výboru i finanční odměnu. Prémie se běžkyni zvýšila ze tří na osm set tisíc korun.

LIDOVKY

obsah | Česká republika