Mejstřík dopisem krajanům rozčílil senátory

Nejmladší senátor Martin Mejstřík rozčílil své kolegy vyjádřením, že se stydí za všechny polistopadové vlády, poslance a senátory, když nenašli odvahu zajistit pro krajany dvojí občanství, restituce i volební právo korespondenční cestou.

"Je mi stydno, alespoň na dálku vás chci ubezpečit, že udělám vše, na co budou mé síly stačit, aby se dvojí občanství, restituce a volební právo vyřešily co nejdříve ve prospěch vás (nás) všech," napsal senátor ve svém nedávném dopise adresovaném kongresu krajanského sdružení v Kanadě. Dopisem i následnou peticí od krajanů se má příští týden zabývat senátní komise pro krajany.

Její předsedkyně Jitka Seitlová potvrdila Právu, že krajanské sdružení zaslalo petici, ve které opětovně požaduje otevření restitučních nároků a upozorňuje, že dosud není řešena korespondenční volba a možnosti nabytí občanství. "Pokud se týká restitucí, tak většina politických stran ji považuje za uzavřenou," prohlásila. Podle ní Mejstřík neodůvodněně napadl senátory, kteří usilují o zlepšení vztahů s krajany. "To, že se stydí za všechny vlády, poslance a senátory, nebylo na místě," prohlásila Seitlová. Nechce podle svých slov předvídat, jaký závěr komise zaujme. Člen komise pro krajany Jaroslav Doubrava (KSČM) nevylučuje, že bude požadovat, aby se kauzou zabývalo plénum Senátu a aby se Mejstřík také všem omluvil. "Na svých názorech si stojím," prohlásil však na dotaz Práva Mejstřík.

''Je to podraz''

Mejstřík zaskočil senátory i obsáhlou pasáží dopisu, kterou věnoval své osobě, kdy zdůraznil svůj velký podíl na listopadových událostech a vysvětloval, proč se stáhl z politického dění a co ho také vedlo k návratu. Podle něj benevolence k bývalým komunistickým bossům, neochota řešit restituční křivdy, korupce, nemohoucnost soudů a privatizační tunely nejsou náhody.

"Je to nestoudné. Za hodnoty, jako je pověst České republiky ve světě i pověst vládnutí, jsem ochoten se ve světě bít. A to i za tuto vládu, přestože vládne špatně. To, co dělá kolega Mejstřík, je typická pátá kolona a tomu já nerozumím," reagoval senátor a předseda ODS Mirek Topolánek. Zároveň zdůraznil, že se sice ke krajanům nechováme nejlépe, ale podle něj i oni sami se k sobě chovají nestoudně, když jednotlivé emigrační vlny nespolupracují.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) považuje vyjádření Mejstříka za "podraz" na všechny ústavní činitele. "Měl by se nám omluvit i dát jasný zřetel krajanům, že je to pouze jeho názor. "Vypadá to, že my jsme ti špatní a on ten nejlepší, který chrání jejich práva a zájmy," uvedl pro Právo.

Sobotkův stranický kolega Jaroslav Kubera zdůraznil, že se nestydí za žádnou polistopadovou vládu a že Mejstřík se zatím nevyprofiloval jako významný politik. "Vystupuje sice ke všemu, ale často neuváženě a pak se omlouvá. To je jeden z příkladů, kdy bude tvrdit, že to tak nemyslel," řekl Právu.

JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika