ČSSD nepodpoří menšinovou vládu

ODS jednala s ČSSD. Premiér zopakoval, že nepodpoří menšinovou vládu ODS, KDU-ČSL a zelených. Pomýšlí na úřednickou vládu. Také očekává, že pokud se Topolánkovi nepodaří sestavit vládu, pověří tím Václav Klaus jeho.

Sociální demokracie nadále odmítá podpořit vznikající kabinet ODS, lidovců a zelených. Obě nejsilnější strany se na dnešním prvním oficiálním jednání dohodly, že o řešení patové povolební situace budou nyní jednat jejich předsedové Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Oba po schůzce prohlásili, že velká koalice není v tuto chvíli ve hře.

Občanští demokraté budou mezitím nadále vyjednávat s oběma menšími stranami o koalici, která ale nemá ve sněmovně potřebnou většinu. "V této chvíli neexistuje vůle ČSSD podpořit projekt vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených," řekl Topolánek na společné tiskové konferenci s Paroubkem. "Pro nás jednání neskončilo, jsme teprve na začátku," dodal šéf vítězné strany.

Topolánek hledá naději v Klausovi?

Jako další možnost, která ale zatím není aktuální, jmenoval Topolánek například menšinovou vládu ODS, kterou by z opozičních lavic tolerovali sociální demokraté, KDU-ČSL i Strana zelených.

Pokud by Topolánkova vláda nezískala důvěru poslanců, prezident má podle ústavy další možnost vybrat premiéra. Paroubek očekává, že pokud by šéf ODS v této roli selhal, druhou šanci by od Václava Klause dostal zástupce druhé nejsilnější strany, tedy ČSSD.

Topolánek na to reagoval slovy, že precedens v této věci neexistuje, proto by vyčkal na rozhodnutí hlavy státu. Zdůraznil, že v polistopadové historii České republiky to byla vždy vítězná strana, která nakonec vládla.

Velká koalice je podle Topolánka v tuto chvíli vyloučena a politici k ní ani nemají mandát od svých stran. Ani Paroubek si momentálně neumí vládu obou nejsilnějších stran představit. Jako další možnost, která ale zatím není aktuální, jmenoval Topolánek menšinovou vládu ODS podporovanou ČSSD, KDU-ČSL a Stranou zelených. Zopakoval, že nyní jedná o vládě s lidovci a zelenými.

Paroubek: Duhová koalice nepřipadá v úvahu

Paroubek odmítl i představu duhové koalice, na níž by se podílely ODS, ČSSD, Strana zelených a KDU-ČSL. Při hodnocení této varianty se přeřekl a mluvil o "duchové koalici". Vzápětí poznamenal, že už to je odrazem jeho smýšlení o takové variantě.

"Já si nemyslím, že tato země si zaslouží předčasné volby," poznamenal šéf ODS. Navíc je podle něj nesmysl říkat už teď, že projekt vlády pravého středu nevyjde, když jednání tří stran o programových prioritách je teprve na začátku.

Paroubek zopakoval, že pro sociální demokracii je i nadále východiskem úřednická vláda odborníků. O postupu ČSSD bude dnes jednat předsednictvo a v sobotu i ústřední výkonný výbor strany. Občanští a sociální demokraté se shodli v tom, že bez ohledu na politické uspořádání by se nová vláda měla zaměřit na snižování nezaměstnanosti, zadlužení veřejných rozpočtů a daňové zátěže, na boj proti korupci.

Mezi další priority patří reforma penzijního systému, vytvoření podmínek pro vstup do evropské měnové unie a stabilizace zdravotního systému. "To jsou témata, o nichž musíme hovořit, ať bude uspořádání vládní a opoziční jakékoliv," soudí Paroubek.

Na těchto obecných okruzích se s Topolánek prý shodl už v úterý, kdy si oba rivalové telefonovali. Politici upozornili, že jednání budou ještě dlouhá a složitá. Bylo by podle nich naivní očekávat, že vláda vznikne týden po volbách, zvláště po tak nerozhodném výsledku.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika