Armáda se po 44 letech rozloučila s letadly MiG-21

Letouny Mig-21, které měla česká armáda ve výzbroji 44 let, nahradí od června nové stíhačky Jas-39 Gripen. Se stíhačkami, jichž většina v posledních letech nelétala, se přišly na vojenské letiště v Čáslavi rozloučit davy lidí.

"Zájem nás překvapil, nečekali jsme tolik lidí," řekl mluvčí základny Michal Prejzek. Letecká základna byla i přes otevření veřejnosti stále v bojové pohotovosti. "Máme určité prostory, kam veřejnost nesmí a kde držíme 24 hodinovou službu. Proto je vstup na základnu pouze jedním vchodem," uvedl Prejzek.

Odměnou za trpělivost byla pro příchozí zajímavá podívaná. Vojáci připravili šestihodinový blok leteckých ukázek. Během něj se návštěvníkům představily na zemi i ve vzduchu mimo jiné letouny MiG-21, JAS-39 Gripen, L-159 Alca nebo vrtulník Mi-24. V civilním bloku ukázek se nad hlavami lidí vznášeli letečtí akrobaté, parašutisti, paraglaidisté i letecké modely.

Zájem byl o nové gripeny

Letadla na odstavné ploše byla neustále v obležení. "Je to legenda," prohodil asi padesátiletý muž ke stříbrnému migu. Na trupu měl z velkých modrých číslic letopočet 1961 až 2005.

Lidi přitáhly i nové stíhačky Jas-39 Gripen. Na veřejnosti se totiž zatím pouze mihly při přeletu nad pražskou Letnou 8. května. A v sobotu si jednu z nich mohli doslova osahat. Není proto divu, že se před improvizovanými vrátky v kovovém plůtku letadla tvořily fronty lidí.

NOVINKY

obsah | Česká republika