Mluvčí armády rozzlobil finského velvyslance

Finsko se zlobí na české ministerstvo obrany. Důvodem jsou slova mluvčího ministerstva Andreje Čírtka, který v pondělí v České televizi řekl, že finské vozy Patria AMV, účastnící se tendru na obrněné transportéry, byly jen prototypy.

Finský velvyslanec v Praze Jorma Inki kvůli tomu dokonce poslal dopis ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi. "Na ministerstvo skutečně přišel e-mail, ve kterém nás finský velvyslanec upozorňuje na to, že finský výrobce nevyrábí prototypy, ale že už má 100 vozů, které odzkoušel," řekl včera mluvčí ministerstva Vít Kolář. Velvyslanec oslovil ministra, ředitele jeho kabinetu a jeho mluvčího.

Podle Koláře není e-mailová komunikace při podobné příležitosti standardní. "Stalo se mi to poprvé, že by velvyslanec oslovoval někoho mailem," uvedl Kolář. Podle něho jde o jakési upozornění finské strany, že považují Čírtkovo vyjádření za omyl. Ministerstvo se nechystá na dopis nijak reagovat. "Nás se ani nějak netýká. Abych řekl pravdu, tak mě to i trochu překvapilo," řekl mluvčí ministerstva.

V dopise se zdvořile píše, že finský velvyslanec má tu čest informovat ministerstvo zahraničních věcí, že vozidlo AMV 8x8, nabízené finským výrobcem Patria, už není prototyp, ale přibližně stovka exemplářů již byla zkonstruována a testována. V dopise také stojí, že k tomu Patria vydala tiskovou zprávu.

Ta je sepsána již v mnohem ostřejším tónu. "Důrazně odmítáme tendenční a nepravdivé výroky mluvčího ministerstva obrany, které poskytl České televizi v souvislosti s výběrovým řízením na veřejnou zakázku k přezbrojení armády obrněnými transportéry," uvedl mediální zástupce Patrie Filip Rybín. Patria vyrábí transportéry AMV 8x8 sériově již od roku 2004, Čírtek přitom v ČT řekl, že všechna vozidla zkoušená loni v říjnu ve Vyškově byla jen prototypy. "Vyjádření potvrdila naše obavy o objektivitu výběrového řízení," uvedl Rybín.

Vláda koncem ledna rozhodla o tom, že ve výběrovém řízení zvítězil rakouský Pandur firmy Steyr. Patria, která je ze 70 procent vlastněna finským státem, se ale proti následnému rozhodnutí ministerstva obrany odvolala. Kontrakt by měl být podepsán v dubnu.

ROBERT MALECKÝ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika