Vláda prodloužila českou misi v Iráku

Čeští vojenští policisté budou zřejmě v Iráku působit i počátkem příštího roku. Vláda ve středu schválila prodloužení mandátu armádního kontingentu v počtu do 100 lidí do 28. února 2005. Rozhodnutí kabinetu souvisí s lednovými volbami v Iráku, při kterých se očekává zvýšení bezpečnostního rizika.

Původně měli vojenští policisté v Iráku zůstat do konce letošního roku. Prodloužení mise, která se odehrává v rámci rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ještě musí schválit parlament. Dosavadní vyjádření zákonodárců naznačovala, že návrh kabinetu podpoří.

Podle plánu, který předběžně v červenci schválila ještě Špidlova vláda, se počítalo, že asi stovka českých vojenských policistů, která v jihoirácké Basře nyní cvičí budoucí irácké policisty, se s koncem roku vrátí domů a v Iráku zůstane okolo deseti zdravotníků. To chtěl ale nový ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) přehodnotit. Exministr obrany Miroslav Kostelka předpokládal, že bychom mohli dál cvičit irácké policisty, ale na našem území. Posílit by měly podle vládního dokumentu jednotky v Afghánistánu a na Balkáně.

NOVINKY

obsah | Česká republika