V Praze zvolena první Miss neslyšící světa

Korunku a titul Miss neslyšící světa 2004 získala v sobotu večer v pražském Kongresovém centru dvaadvacetiletá Candice Morganová z Jihoafrické republiky. První sluchově postiženou vicemiss se stala stejně stará Litevka Vaida Kuzminskyteová. Třetí nejkrásnější neslyšící dívkou na světě byla vyhlášena dvacetiletá Taťána Prichodková z Ukrajiny, která si zároveň odnesla i titul Miss sympatie.

Do Prahy přijely soutěžit nejkrásnější neslyšící dívky z evropských zemí, ale i ze vzdálené Etiopie nebo právě Jihoafrické republiky. Českou republiku reprezentovala dvaadvacetiletá studentka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Michaela Kosiecová, která se připravuje na dráhu divadelní tanečnice. Až teprve během večera dorazila do Kongresového centra reprezentantka Svazijského království, jejíž cestu zkomplikovaly problémy s vízem. Vzhledem k tomu, že soutěž už byla v plném proudu, nemohla se jí zúčastnit.

Soutěž neslyšících dívek má obdobná pravidla jako běžné soutěže o titul královny krásy. Nechyběly volné disciplíny, módní přehlídka, ani atraktivní promenáda v plavkách. Neslyšící krásky diváky v sále doslova okouzlily. Pro porotu, v níž zasedl i známý hokejista Dominik Hašek a herec Vítězslav Jandák, nebylo rozhodování vůbec jednoduché. Taneční výkony pohledných dívek byly tak perfektní, že nezasvěcený pozorovatel by jen těžko mohl odhadnout jejich sluchový handicap.

Slavnostní večer čtvrtého ročníku mezinárodní soutěže moderoval Aleš Cibulka. Na pódiu se vystřídali Leona Machálková, Dan Hůlka a další umělci. Všichni bez nároku na honorář. Organizátorem mezinárodní soutěže krásy, která má sluchově postiženým zvednout sebevědomí a usnadnit začlenění do běžné společnosti, je Svaz neslyšících a nedoslýchavých. Na jeho činnost poputují peníze získané dražbou korunky letošní miss. Ke vzniku mezinárodní soutěže Miss neslyšící dali podnět neslyšící z Česka. První oficiální kolo se uskutečnilo v roce 2001 na španělském ostrově Mallorca. Všechna další pak už jen v české metropoli.

LIDOVKY

obsah | Česká republika