Česká Vojenská policie vycvičí irácké policisty

Už příští týden může do Iráku odletět první část české Vojenské policie. Ta by měla zaškolit irácké policisty, k policejním zásahům na místě však nebude mít mandát. Jednotka by v Iráku měla působit celý příští rok. Odjezd musí schválit ještě Poslanecká sněmovna. Informoval o tom náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

"Neměli by hledat někde ukryté zbraně, vpadávat do domů místních obyvatel nebo rozhánět nějaké demonstrace. To nemají v mandátu," prohlásil Štefka. Podle něj je jednotka připravena a po parlamentním souhlasu se může přesunovat v podstatě okamžitě. Odlety jsou totiž zkoordinované s návratem personálu polní nemocnice, která nyní končí svou činnost v Basře. "Do 18. prosince by tam mohlo být všech 81 příslušníků kontingentu," řekl náčelník generálního štábu.

Náklady na působení jednotky po celý příští rok vyčíslili vojáci na 252 milionů korun. Všechny peníze by měly být z rozpočtu ministerstva obrany. Novinkou je, že vojáci se budou v Iráku střídat už po třech měsících, jak je obvyklé u spojeneckých jednotek. Dosud armáda své lidi v zahraničních misích měnila po půl roce.

Vojáci, kteří budou žít na základně Šaíba asi 25 kilometrů od Basry, budou mít společné zázemí s britskými vojáky. Proto bude většina z nich skutečně vojenskými policisty a ne například kuchaři nebo opraváři techniky. Kromě dvou čet policistů bude jednotku tvořit ještě štáb a několik příslušníků skupiny pro spolupráci s místním obyvatelstvem. Organizačně mají patřit do Brity vedené mnohonárodní divize. S touto jednotkou už nyní spolupracuje četa vojenské policie, která patří do končící polní nemocnice. K dispozici budou mít vojenští policisté terénní vozy Landrover. Vojenská nemocnice působila v Iráku od dubna, nyní končí.

Parlament by měl v nejbližší době schvalovat vyslání českých vojáků na zahraniční mise v příštím roce. V materiálu, který v listopadu schválila vláda, se hovoří nejen o vojenských policistech v Iráku, ale i o českých příslušnících společné česko-slovenské jednotky v balkánském Kosovu.

Vláda by také měla v nejbližší době prodiskutovat žádost NATO o vyslání až 150 vojáků do Afghánistánu, o těchto vojácích budou poslanci rozhodovat zřejmě příští rok v lednu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika