Pražské mistrovství světa v hokeji je znovu ohroženo

Hokejové mistrovství světa 2004, které se má za patnáct měsíců konat v Praze, je znovu ohroženo. Představenstvo společnosti Sazka, která financuje novou arénu na rozhraní pražských čtvrtí Vysočany a Libeň, kde se má šampionát hrát, včera rozhodlo zastavit její stavbu. Na Sazku měly koncem ledna přejít pozemky patřící firmě Quonex Real, kterými se pak chtěla zaručit za miliardový úvěr.

"Záruka je jednou z nezbytných podmínek pro získání potřebných financí na výstavbu haly, které vyžadují banky," řekla Stanislava Doubravová, mluvčí Sazky. "Nyní jsme se však dozvěděli, že to s pozemky není v pořádku. Firma Quonex Real je zatížena nespláceným úvěrem." V současné chvíli tedy Sazka nemá peníze na to, aby stavěla dál, a nezná ani způsob, jak by je získala. Na staveništi budou pokračovat jen práce, které už byly objednány. Pokud by však byly zastaveny úplně, mohlo by se snadno stát, že stadion v době šampionátu nebude stát.

"Je to vážná situace. Zatím to krásně běželo. Podle mého se tam nemůže zastavit práce ani na den. Musíme rychle jednat," řekl Karel Gut, předseda hokejového svazu. Gut požádal Aleše Hušáka, šéfa Sazky, aby o situaci informoval Reného Fasela, předsedu mezinárodní hokejové federace IIHF. "Nechtěl jsem, aby se to dozvěděl z tisku," vysvětlil Gut. Fasel byl v Česku několikrát přípravy stavby osobně zkontrolovat. Rozhodnutí IIHF je pevné: pokud by v Česku neměla stát nová aréna, mistrovství světa by muselo být přesunuto jinam. Kvůli průtahům v přípravách stavby už se to jednou stalo. Světový šampionát 2003, který se měl konat v Česku, byl přesunut do Finska. Projekt zatím není úplně ztracen, ale hraje se o čas.

"Situaci hodláme vyřešit urychleně. Pokud ale půjde o měsíce, bude termín dokončení stavby ohrožen," řekl Jan Vala, mluvčí firmy Bestsport, která stavbu zajišťuje. Gut se s žádostí o pomoc obrátil na Karla Hrdého, nového vládního zmocněnce pro mistrovství světa. "Nikdo nechce od státu peníze, ale jen záruku za Sazku," řekl Gut. "Tady jde o celý český sport i republiku. Kdyby se to pokazilo, byla by to opravdu špatná reklama." Co na to Hrdý? "Nejsem oprávněn dávat žádné návrhy na garance. Jsem oprávněn informovat vládu, k čemuž dojde," řekl v České televizi.

Jak se (ne)rodí nová aréna

O pořádání hokejového mistrovství 2004 soupeří dva projekty: Hagibor a Sazka. Jaké problémy haly provázejí?

září 2000

Investorem na Hagiboru se stala finská Multiarena.

květen 2001

Kvůli nejasnostem s pozemky předseda svazu Gut vyměnil pořadatelství šampionátu s Finskem, původně jej mělo Česko pořádat v roce 2003. Sazka chce stavět halu v bývalém areálu ČKD ve Vysočanech, pozemky předkoupila od firmy Quonex Real.

červen 2001

Magistrát vydal územní rozhodnutí pro Hagibor, odvolalo se pět subjektů.

prosinec 2001

Územní rozhodnutí potvrdilo ministerstvo.

únor 2002

Probíhají demolice v ČKD, pozemky nechává Sazka asanovat za státní peníze (zhruba 700 milionů korun).

duben 2002

Na Hagiboru se rozešli s Multiarenou.

červen 2002

Sazka požádala o stavební povolení, za měsíc je měla.

únor 2003

Pozemky zadlužené firmy Quonex Real zastavila banka, Sazka rozhodla: přeruší stavbu.

(mel, lin, nit), MF DNES

obsah | Česká republika