Murdoch usiluje o Primu

Komerční TV Nova čekají asi krušné časy. Její konkurentka Prima je na prodej a zájem o ni mají žraloci mediálního průmyslu. Zálusk si dělá největší evropský provozovatel televizního vysílání RTL, švédská firma MTG a dokonce i světový gigant News Corp. australského miliardáře Ruperta Murdocha.

"Mohu potvrdit, že se tu se zájemci o koupi netrhnou dveře," cituje deník ředitele Prima Martina Dvořáka. Jejich jména ale sdělit odmítl. O koupi Primy nechtěly hovořit ani všechny tři společnosti, které o ni usilují.

Prodej Primy by podle deníku mohl významně ovlivnit český televizní trh, protože v případě úspěchu RTL nebo News Corp. by se stala součástí obřích firem. Například RTL dnes vlastní 31 televizních stanic a 33 rádií v deseti zemích. Do skupiny News Corp. patří například hollywoodská filmová studia Twentieth, televizní kanály Fox a Sky a také například deníky New York Post, The Sun a The Times.

Deník tvrdí se hovoří o tom, že nejdále zatím postoupila jednání se švédskou MTG (Modern Times Group). Ta je největším televizním operátorem ve Skandinávii a okolí Baltského moře. Vysílá přes 30 satelitních programů ve víc než 15 zemích.

Strategický investor by Primě přinesl peníze, které potřebuje pro rozvoj a nákup programů pro souboj s konkurenční Novou, kterou od loňského roku opět ovládá americká CME. RTL a News Corp. navíc vlastní stovky práv na různé pořady.

LIDOVKY

obsah | Česká republika