Čech vypěstoval strom vysoký 1,8 centimetru

Pěstiteli exotických rostlin Jiřímu Jandovi z Pávova u Jihlavy se podařil unikátní kousek. Vypěstoval totiž jeden z nejmenších dospělých kvetoucích stromků na světě. Jde o 1,8 centimetru vysoký exemplář rodu Monanthes polyphylla původem z Kanárských ostrovů.

Protože je stromek tak malý, občas se stává, že zanícený pěstitel svoji trpasličí rostlinnou raritu v záplavě dalších kytek nenajde.

"Přidávám ho k ostatním rostlinám do květináče, kde ho i zalévám. A pak se občas stane, že zapomenu, u které květiny jsem ho nechal, a nemohu ho najít. Ale zatím jsem ho vždycky objevil," žertuje Jiří Janda, vášnivý fanoušek a pěstitel exotických rostlin.

Rostlinku před více než dvěma lety zasadil do miniaturního kamínku, který našel na dovolené na pláži v Řecku. A jak je vidět, i pouhého půl centimetru krychlového zeminy stačí stromku k životu. "Myslím, že se mu daří dobře. Nedávno dokonce vykvetl a měl patnáct květů," ukazuje fotografii.

Za miniaturní vzrůst tohoto sukulentního keře, který vytvaroval do tvaru stromu, může podle Jandy právě malý rozměr kamínku, ve kterém je rostlina uložená. "Je to dáno určitě tím, že jsem ho tam dva a půl roku držel. Kdyby se nechal živelně růst, byl by z toho keřík s několika kmeny a korunami," dodává pěstitel.

Tento druh pěstuje již dvacet let. Nejmenší, ani ne dvoucentimetrovou variantu se mu však podařilo vypěstovat poprvé. Stromek získal letos v červnu na festivalu Pelhřimov - město rekordů a kuriozit certifikát, který ho pasoval na nejmenší stromek na celém světě.

Jedinečnou příležitost vzácnou rostlinku vidět mají ještě do 18. září návštěvníci Muzea Vysočiny v Jihlavě, kde je tematická výstava exotických rostlin.

ILONA MUSELOVÁ

obsah | Česká republika