Domácí násilí bude trestným činem i v Česku

Pachatelům domácího násilí bude od června příštího roku hrozit až osmileté vězení. Shodli se na tom poslanci, kteří ve středu schválili senátní návrh novely trestního zákona, který domácí násilí zavádí jako nový trestný čin. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Pro návrh se vyslovilo 135 ze 183 přítomných poslanců. Proti bylo pouhých 15 zákonodárců. Od června příštího roku by tak v trestním zákoně mohl přibýt nový trestný čin - týrání osoby ve společně obývaném bytě nebo domě. Pachateli, který se takového jednání dopustí, bude hrozit až tři roky vězení. V případě, že společně žijící osoby bude týrat zvlášť hrubým způsobem, nebo delší dobu, bude mu hrozit od dvou do osmi let.

Navrhovatelka novely senátorka Jitka Seitlová (klub Nezávislí) je přesvědčena, že Senát novelu nepochybně schválí. Senátoři. Podle ní se v poslední době rozšiřuje také násilí mezi mladšími a staršími generacemi. "Mám zkušenosti, kdy opakované násilí vedlo ve dvou případech až k úmrtí," uvedla před nedávnem v deníku Právo.

IVANA CIHLÁŘOVÁ PRÁVO

obsah | Česká republika