Během summitu NATO do Prahy nejezděte

Během listopadového zasedání NATO v Kongresovém centru zažije Praha největší bezpečnostní opatření v historii. Šestačtyřicet hlav států zatím nikdy Česká republika nehostila. Společně s nimi přicestuje do Prahy na dva a půl tisíce oficiálních hostů a kolem tří tisíc novinářů.

Největší část, téměř dvě třetiny, z osmisetmilionového rozpočtu u Severoatlantické aliance tak padne na zajištění bezpečnosti. Pražané musí počítat s tím, že zasedání NATO 20. - 22. listopadu omezí jejich život. Přesné dopravní uzavírky a omezení veřejně oznámí organizátoři setkání až v září. Již nyní je ale zřejmé, že vznikne bezpečnostní zóna kolem Kongresového centra, kde se vrcholná schůzka uskuteční. Hlídaná bude také příjezdová cesta z pražského ruzyňského letiště a hotely v Praze 1, 2, 4 a 6, kde budou účastníci summitu ubytováni. Obyvatelé i návštěvníci Prahy musí podle vládního zmocněnce pro přípravu summitu Alexandra Vondry počítat nejen s regulací dopravy na zemi, ale i ve vzduchu.

"Nebude to však způsobem, který by totálně ochromil život v Praze nebo v České republice," řekl Alexandr Vondra. Člen magistrátní rady pro přípravu summitu Martin Kupka nicméně doporučuje, aby si lidé našli alternativní program a co nejméně vycházeli do ulic. "Plošné prázdniny ale neplánujeme, vše necháváme v pravomoci ředitelů škol," uvedl Kupka. Při předloňském zasedání Mezinárodního měnového fondu však kvůli demonstracím totálně zkolabovala i městská hromadná doprava.

(ver), MF DNES

obsah | Česká republika